Nya sensationella fynd visar att förlisningen av passagerarfärjan M/S Estonia inte gått till så som den officiella haveriutredningen påstår. Under dykningar för ett år sedan hittades ett hål, 4 meter högt och 1,2 meter brett, av ett filmteam lett av journalisten Henrik Evertsson. På 26-årsdagen av Estonia-katastrofen, den 28 september 2020, offentliggjorde man fyndet i en dokumentärserie.
Dokumentären uppges vara huvudorsaken till att Estlands premiärminister Jüri Ratas besökte Sverige för att träffa statsminister Stefan Löfven veckan innan dokumentären släpptes för allmänheten. Den estniska regeringen kräver nu att man utreder det nya fyndet.
M/S Estonia förliste klockan ett på natten den 28 september 1994. Av 989 människor ombord överlevde officiellt 139, och av 552 svenskar överlevde bara 51. Totalt dog 852 personer. Sverige, Finland och Estland hade landssorg.
En haverikommission med ledamöter från Sverige, Finland och Estland tillsattes omedelbart efter haveriet. I december 1997 presenterade kommissionen sin officiella slutrapport, som förklarade olyckan med att svallvågor hade slitit loss fartygets bogvisir på grund av en alltför svag låsmekanism, vilket ledde till att påkörningsrampen till bildäcket öppnades och vattenmassor kunde forsa in.
Kritiker menade istället att det mycket snabba sjukförloppet – mindre än en timme – innebar att det måste ha funnits ett hål i fartygets skrov under bildäcket, något som skulle tyda på sabotage. Detta har avfärdats som konspirationsteorier av systemmedier och regeringstrogna experter. Att något inte står rätt till och att en omfattande mörkläggning skett har i flera år varit ställt utom allt tvivel, men det nya avslöjandet gör den officiella versionen nu närmast omöjlig att försvara.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.