Den 12 april har lakrits förärats med en egen dag, då firar vi den internationella lakritsdagen. För alla lakritsälskare är det naturligtvis välkommet. En hel dag att få frossa i lakrits och hylla lakritsens alla positiva egenskaper.
För lakrits är inte enbart ovanligt gott, det har dessutom en lång rad hälsobefrämjande egenskaper. Faktum är att i år är datumet extra passande, då vintern har varit lång och besvärlig och fört med sig många långvariga förkylningsinfektioner. Lakrits är nämligen känd för att lindra besvär i luftrören. Vissa menar att den även hjälper mot allergier.
I ännu äldre skrifter skriver den tyska abedissan Hildegard av Bingen på 1100-talet att lakritsätande ger ett lugnt sinne och är bra för matsmältningen.
Nu är ju inte allt lakrits nyttigt förstås, och man bör även undvika att stoppa i sig för mycket socker – helst inget alls – och andra onaturliga tillsatser. Det finns torkade hela lakritsstänger och ekologiskt lakritspulver att köpa i många hälsokostbutiker.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.