Vid frontlinjen. Nya Tiders Sanna Hill besökte nyligen krigets Irak, där hon följde västerländska frivilliga som strider mot Islamiska Staten.

Sanna Hill: Inget skamligt med ett civiliserat samhälle

För en tid sedan kom jag hem från ännu en resa i krigets Irak. Bombade byggnader, frontlinje, soldater som bevakar ett område i den tryckande värmen. Resan måste vara genomtänkt från början till slut. Inte visa att man är västerländsk på vägarna, inte väcka uppmärksamhet, aldrig vandra iväg på egen hand. Minor täcker fälten. Krig, död, sorg och elände har varit vardag för miljoner människor i flera år. Barn har växt upp utan att ha en aning om vad fred innebär. De flesta känner någon som har dött eller skadats.

Jag befann mig i Kurdistan, i en stad som fortfarande till viss del befinner sig i Islamiska statens grepp. Under ett par dagar följde jag den kurdiska militären Peshmerga och deras västerländska frivilliga vid fronten. En dryg vecka innan jag kom dit befriade man ännu en by i det område jag befann mig i. Ett trettiotal personer från Peshmerga miste livet, och drygt 50 krigare för Islamiska staten sköts ihjäl i strid. Någon dag efter att jag lämnat sprängdes en västerländsk bombtekniker i luften efter att ha missbedömt en mina. I staden brändes en familj levande av Islamiska staten efter att ha försökt fly.

frDSC_0506
Västerländska frivilliga som strider mot IS i norra Irak. Foto: Sanna Hill

 

Att komma hem till Sverige efter en resa i krigshärjade områden är alltid en speciell upplevelse. Du hoppar av bussen, lyssnar till ett par tjejer som fnissar om killar och kompisar, vilar ögonen på en barnvagn i solskenet, iakttar ett pensionärspar som kämpar med sina rullatorer över en trottoarkant. Vi har det så bra, vi i Sverige. Åtminstone hade vi det, och har det delvis än i dag. Men något håller på att förändras.

Våra politiker vill gärna intala oss att det vi har, det är ingenting att ha. Vår civilisation är det inget särskilt med, och vi är så tråkiga och stela att vi behöver influenser utifrån, något som Mona Sahlin gärna påpekade innan hon fifflade en gång för mycket och försvann. Att vara stolt över att bo i Sverige eller Norden är i det närmaste ett åsiktsbrott. Därför gör det inget att fientliga gäng kastar stenar på våra poliser. Vi bjuder gärna på kaffe. Därför måste vi ändra på vår nationalsång. Vi kan gott dö på Jorden och inte i Norden. Därför ska det inte gå att dömas för hets mot folkgrupp om man hetsar mot oss. Vi finns ju ändå inte. Kort sagt, man lär både svenskarna och de invandrare som kommer hit att Sverige inte är ett land värt att respektera.

Under min resa träffade jag flera kurder som kunde svenska. Bland annat blev jag bjuden på te av en general vid namn Araz, som gärna ville öva sina svenskkunskaper. Han hade studerat i Sverige under flera år, och var mycket tacksam över vad Sverige hade gett honom. Några dagar senare träffade jag Ismail, en medelålders man som köpte påsar med grillad mat och kalla vattenmeloner att bjuda på. Han hade arbetat i Sverige under ett par år när han flydde från Saddam Hussein, och han kunde inte nog lovprisa Sverige och vårt välfungerande samhälle. Om han bara visste att det Sverige han flydde till snart kommer att utplåna sig självt i ett märkligt självhat.

12717626_10153551864743191_4146605364147992291_n
Krig, död och förödelse är en brutal verklighet i många länder. Sverige är fortfarande ett paradis på många sätt, även om våra politiker inte ens vill erkänna att vi har något att vara stolta över. På bild en massgrav i staden Sinjar i norra Irak. Foto: Sanna Hill

 

Visst är det så att vi har något att vara stolta över, en historia, en välfärd som byggts upp av skickligt yrkesfolk och flitiga arbetare. Under otaliga år har Sverige och våra nordiska grannar legat i topp på välfärdslistorna. Sverige har ”tagit sitt ansvar” nu, säger politikerna. Men inte ens det har man gjort. Nej, man prioriterar så kallade ekonomiska migranter före bortglömda flyktingar i flyktingläger och tar pengar från U-hjälp för att finansiera mat på asylboenden som pensionärer bara kan drömma om att få som middag. I slutändan blir ingen nöjd, men det bryr man sig inte om.

När jag var i Kurdistan första gången mötte jag flera soldater från den jezidiska minoriteten som inte för sina liv kunde förstå Europas prioriteringar. Dessa män, som var beredda att dö för sina hem och familjer, frågade mig vad Europa håller på med. ”Varför släpper ni in fienden i värmen, varför låter ni folk komma till er som aldrig kommer att vilja vara en del av ert samhälle?”. Det var inte lätt att svara på. Kanske är vi fredsskadade, anser att inget ont kan drabba oss.

Attack efter attack har riktats mot civilbefolkningarna i Irak och Syrien de senaste veckorna. Personerna jag besökte i Kurdistan blev beskjutna av Islamiska staten, men slog tillbaka och överlevde alla denna gång. Under gårdagen tränade de på att transportera skadade så effektivt som möjligt. Själv är jag hemma i Sverige igen, och sommaren verkar ha slagit till.

Låt ingen intala er att det traditionella Sverige inte duger.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Wokekapitalismen

Wokekapitalismen

🟠 OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG Varför omfamnar storfinansen wokeideologin? Kapitalisterna är av självklara orsaker fientliga till socialism, men de omger sig gärna med transor och etniska minoriteter samtidigt som de basunerar ut att vithet är ondska och att vi alla kommer att dö av varmare klimat. Varför? Debattör Karl-Olov Arnstberg förklarar hur woke och kapitalisterna hamnade i samma säng.

Läs även:

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Riksdagen godkände anslutningen till Nato den 22 mars, men DCA-avtalet har ännu inte kommit upp till omröstning. Debattören Elsa Widding, oberoende riksdagsledamot, pekar på att allt fler kräver att anslutningen strider mot Sveriges grundlag och att riksdagens omröstning därmed måste genomföras enligt reglerna för grundlagsändringar: två beslut med ett riksdagsval emellan.

Wokekapitalismen

Wokekapitalismen

🟠 OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG Varför omfamnar storfinansen wokeideologin? Kapitalisterna är av självklara orsaker fientliga till socialism, men de omger sig gärna med transor och etniska minoriteter samtidigt som de basunerar ut att vithet är ondska och att vi alla kommer att dö av varmare klimat. Varför? Debattör Karl-Olov Arnstberg förklarar hur woke och kapitalisterna hamnade i samma säng.

Bevare oss för opportunister

Bevare oss för opportunister

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Samhällsdebatten har förändrats radikalt. Det som var otänkbart att vädra offentligt för några år sedan, till exempel folkutbyte, är nu en fråga som debatteras i dagstidningarna. Det har gjort att även SD vågat tuffa till retoriken. För att hålla tempot uppe är det dock av vikt att inte lyfta fram opportunister och kappvändare som sviker när det gäller.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.