I detta nummer har vi en längre artikel om den senaste tidens motsägelsefulla utveckling i och kring Turkiet, där vi intervjuar den kände professorn i Istanbul Mehmet Perinçek, expert på turkisk-ryska relationer som ofta bjuds in till olika tv-program. Han ger sin syn på Turkiets till synes märkliga agerande, där man på ett år hunnit med att snäsa åt EU:s kritik och hota med migrationskaos, skjuta ned ett ryskt attackplan och i det närmaste belägra en amerikansk Nato-bas i Turkiet.
Nu försöker Turkiet att tina upp de frusna relationerna med Ryssland. Enligt Perinçek, som man i praktiken får betrakta som talesperson för Erdoğan-administrationen, låg USA bakom nedskjutningen av det ryska planet. Man skyller på att amerikanska agenter i den turkiska militären iscensatte nedskjutningen för att sätta käppar i hjulen för det rysk-turkiska samarbetet. Även kuppförsöket skylls på USA.
Även om mycket av kritiken mot USA som cynisk imperiebyggare delas av många i regionen, är det mindre säkert hur pass ovetande och oskyldig Turkiets president Recep Erdoğan verkligen är angående nedskjutningen av det ryska planet för nästan exakt ett år sedan.
En troligare anledning är ren taktik. Ryssland har framstått som den handlingskraftiga parten i Syrien, ett faktum som förstärks av det amerikanska valresultatet. Med dörren stängd mot EU och ett USA som aktivt stödjer Turkiets ärkefiender kurderna finns det inte många ställen kvar i världen där Turkiet kan leta efter en vän.
Mellanöstern är dock sig likt, och Turkiet får väl vad gäller mentalitet räknas dit. Allianserna skiftar, ofta mycket hastigt. När vi skriver om det komplicerade läget i Syrien, är det svårt att alltid ge en tydlig bild, då grupperingar som är vänner en dag är fiender nästa, och grupper som ingår allians på ett frontavsnitt kan skjuta på varandra vid ett annat.
Det beduinska ordspråket jag nämnde i inledningen säger en del. Att folk från Mellanöstern så ofta måste försäkra ”du kan lita på mig”, ”jag är din kompis” och ”brorsan” beror just på att ingen kan lita på någon, ett löfte betyder alltför ofta absolut ingenting.
I vår intervju berättade Perinçek att det pågår intensiva förhandlingar mellan Ankara och Damaskus, och att vi kan vänta oss ett återställande av relationerna mellan länderna. Att stödja rebellerna var ett misstag. Han menar att Erdoğan förstår att både Turkiet och Syrien behöver Syriens president Bashar Assad för att ”säkerställa båda länders integritet”, i Turkiets fall skydda sin gräns mot kurderna. Men den 29 november gick Erdoğan ut i media och sade att de turkiska trupper som finns inne i Syrien sedan tre månader har ”inget annat mål” än att störta Assads styre. Ännu en U-sväng.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.