Den förväntade ”andra vågen” av coronapandemin sveper nu över Europa och Sverige tycks inte vara något undantag. Antalet smittade ökar snabbt och många experter oroar sig över en utveckling som de menar kan bli värre än vårens, där över femtusen svenskar dog efter att ha smittats av coronaviruset SARS-CoV-2. Sveriges motstånd mot en tidig nedstängning, och oviljan till att införa krav på munskydd, har onekligen varit en del av den plan som Folkhälsomyndigheten hela tiden haft, men förnekat, nämligen att uppnå en teoretisk flockimmunitet – till en kostnad av tusentals svenskars liv.
Så nu är det många som undrar vad som sker och vad vi har att vänta oss de kommande månaderna. Med 171 365 bekräftade fall av coronaviruset, 6 122 döda och ett oroat samhälle som tyngs ner av allt fler begränsningar, med än fler i sikte, är frågan ”vad händer med Sverige?” högst relevant.
Strategin i hemlighet
Det första man måste titta på gällande Sveriges förhållaningssätt till coronapandemin är anledningen till vår unika metod att möta utmaningen. Som enda nation i världen har Sverige valt en väldigt oförsiktig och obeprövad väg. Resten av världen har valt flera grader av restriktioner, vilka ofta införts tidigt, allt från munskyddskrav till nedstängningar av omfattande samhällsfunktioner, så kallad ”lock down”. Sverige har istället gjort väldigt lite. Officiellt förklarar man att Sveriges metod baseras på frivillig social distansering. Riskgrupper skulle skyddas, sades det, men i övrigt genomförde man få ingrepp på samhällsnivå.
I efterhand har det visat sig att riskgrupper inte skyddades i särskilt hög grad, och man införde palliativ vård i stället för att försöka hjälpa äldre svenskar att överleva smittan. Statsepidemiolog Anders Tegnell har gång på gång gjort märkliga och felaktiga konstateranden om viruset: Som att risken att det skulle nå Sverige var mycket låg, till att det var ofarligt för svenskar att resa till Alperna och Syditalien under pågående utbrott i Italien.
När viruset väl kommit till Sverige menade han istället att det inte fanns någon risk för att vi skulle se en smittspridning inom Sverige. Därefter, i takt med att smittspridningen konstant ökade, gällde det istället att vi skulle uppnå flockimmunitet i slutet av april, sedan början av maj, sedan maj, sedan till slutet av juli. Inget av det hände. Någon större risk för en andra våg menade man inte heller förelåg. Den svenska modellen skulle avvärja detta, menade man.
Men redan den 6 mars fick Anders Tegnell ett starkt varnande mejl från matematikern Tom Britton som räknat på R-värdet för viruset. Där framförde han sin åsikt att Folkhälsomyndigheten var för passiv: ”Med så många smittade som nu finns i Sverige så kommer smittspridning att ske. Vårt samhälle är inte särskilt annorlunda än Italiens, eller för den delen Kinas, så varför skulle det inte spridas hos oss?”
Den 15 mars medverkade Tegnell i SVT:s program Agenda. Här hänvisade han flera gånger till den dåvarande brittiska strategin som för tillfället speglade den svenska, med den stora skillnaden att man från brittiskt håll gick ut och angav att målet officiellt var att uppnå flockimmunitet. Tegnell sade i programmet att han ”lyssnar till britterna” för att de ”är bäst på smittskydd i världen” och att de säger ”samma sak” som han själv gjorde. Dagen efter upprepade han budskapet:
– Jag har lyssnat på vad britterna säger och de säger precis som vi gör i Sverige. Det är två länder som sticker ut i att vi, tycker vi i alla fall, håller en lite mer vetenskaplig linje i detta. Balansen mellan politik och vetenskap hos oss är lite annorlunda än i en del andra länder, sade Tegnell bland annat till Aftonbladet den 16 mars.
Storbritannien valde dock att kort därefter skrota sina planer eftersom flockimmunitetsmålet menades kunna orsaka 13 gånger fler dödsfall än att istället försöka trycka ner viruset genom restriktioner i ett tidigt skede. Något som gjordes i förhoppningen att vaccin skulle kunna färdigställas och sjukvården anpassas för att kunna möta hotet.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.