Under helgen den 27 till den 29 november höll Sverigedemokraterna sitt nationella partimöte, de så kallade landsdagarna som hålls vartannat år, på hotellet Scandic Star i Lund. Under 3 dagar skulle Sverigedemokraternas politik klubbas för de närmaste två åren och ombuden hade att ta ställning till motioner om allt från jakt till vinster i välfärden. Intressant nog berörde inte en enda motion invandringsfrågan.
Som väntat valdes Jimmie Åkesson om som partiledare med ett rungande ”Ja!”. Under sitt inledningstal underströk Åkesson att SD är ett mittenparti och han öppnade också för ett regeringssamarbete med Kristdemokraterna och Moderaterna:
– Min fråga till Anna Kinberg Batra lyder: Är du beredd att förhindra en förestående samhällskollaps? Är du beredd att samregera med oss?
Åkesson berörde också de kommentarer som har fällts, efter regeringens förslag till vissa skärpningar av migrationspolitiken, om att SD nu skulle ha hamnat i det politiska bakvattnet. Han betonade att det inte är något hot mot partiet att övriga partier närmar sig SD och tillade:
– I senaste mätningen hade vi ökat, läste jag.
Även om det mesta gick partiledningens väg under landsdagarna fick den se sig slagen i frågan om partiets vice ordföranden, poster som partiledningen ville avskaffa. För att förslaget skulle gå igenom behövde partiledningen samla en kvalificerad majoritet av ombuden, men dessa röstade i stället med bred marginal för att behålla dessa poster. Frågan var av vikt för partiets interna demokrati, då dessa båda personer utses av just landsdagarnas delegater. Bland dem som förespråkade att posterna skulle behållas fanns Björn Söder, som för Aftonbladet kommenterade utslaget:
– Jag är givetvis nöjd med resultatet och att landsdagarna väljer att behålla sina demokratiska möjligheter att utse vilka som ska gå in i och ansvara för partiorganisation i partiordförandens frånvaro.
Till partiets två viceordföranden valdes slutligen Julia Kronlid och Carina Herrstedt. Vid ett möte under landsdagarna förflyttades dock Björn Söder ut ur det verkställande utskottet, en grupp med stor makt inom partistyrelsen, där han suttit i 14 år. Inför landsdagarna ryktades det också om ett ”kuppförsök” mot Mattias Karlsson och Richard Jomshof, uppgifter som presenterats av Nyheter Idags Chang Frick. Frick har fått omfattande kritik för att ha samarbetat med Mathias Wåg, som tidigare figurerat som förgrundsgestalt för våldssekten AFA, för att få fram uppgifterna.
Någon kupp syntes dock inget av på landsdagarna. En delegat säger till Nya Tider:
– Det är många bittra som har misslyckats med sina uppdrag och nu skyller på andra. Avslöjandet resulterade i absolut ingenting, så vad tänkte Chang Frick med?
Nya Tider talade också med Richard Jomshof, som var nöjd med landsdagarna och menade att svensk politik allt mer går SD:s väg. På frågan om landsdagarnas breda program gör att bilden av SD som ett enfrågeparti förändras, svarade han:
– Det är jag helt övertygad om. Fler sympatiserar med oss och börjar se oss som ett normalt parti som har en bredd och kan hantera flera frågor.
Under landsdagarna fastslogs också ett nytt kriminalpolitiskt program, där bland annat en uppstramning av passhanteringen är en viktig fråga. SD:s kriminalpolitiske talesperson Kent Ekeroth påpekade för oss att partiet länge motionerat om just detta, eftersom det i dag är alltför lätt att komma in i landet med både andras pass och förfalskade sådana. När Nya Tider frågade om kriminalpolitiken var ännu ett område som kan komma att kopieras av övriga partier, svarade Ekeroth:
– De har redan börjat göra det.