Ingen visste hur farligt coronaviruset var i vintras och våras. Det låter i efterhand galet, men planer gjordes för att kunna fylla ishallar med kroppar staplade upp till taket och en sjukvård i fri kollaps som skulle tvingas ge upp. Flera forskare räknade med 20 000 till 30 000 döda i Sverige, baserat på de initiala siffrorna som kom från Kina och Italien.
Nu blev det inte så då något förändrades mellan mars och maj månad. Något som inte fördes fram alls i massmedierna – men som det finns vetenskapligt stöd för och som påverkar den situation vi står inför idag. Dödligheten har fallit avsevärt från i våras när den tidvis låg kring 90-100 döda per dag, till dagens siffror som i nuläget ligger kring 15-20 om dagen trots att många fler smittas. Men vad är annorlunda?
Avsevärt lägre dödlighet
Den första aspekten, som myndigheterna gärna pekar på, är onekligen att sjukvården blivit mycket bättre på att hantera de som insjuknat i Covid-19 efter att de smittats av coronaviruset.
I början saknades både kunskap och erfarenhet om vilka behandlingsmetoder som fungerade. Initialt använde man sig bland annat av malariamedicinen Klorokin som hade visat lovande resultat i en labbstudie. Det visade sig senare att den i bästa fall var verkningslös men i värsta fall kunde vara direkt skadlig med akuta hjärtproblem som följd.
Man har sedan dess gjort flera viktiga upptäckter som ökar överlevnadschanserna markant vid vård av Covid-19. Man upptäckte att virusinfektionen kraftigt ökade risken för blodproppar. Därför får i dag nästan alla patienter som söker sjukhusvård på grund av Covid-19 blodförtunnande medicin.
Patienter läggs numera på mage istället för rygg, vilket italienska studier visade underlättade andningen för de drabbade. Kortison har sedan länge en bevisad effekt när det används på patienter som drabbats av en kraftig inflammation, vilket ofta sker långt in i sjukdomsförloppet, men i början visste man inte om att det rent av kunde vara farligt om man gav det för tidigt till patienten. Man har även börjat använda antivirala läkemedel som Remdesivir vilket visat sig kunna trycka tillbaka viruset och korta sjukhusvistelserna.
Den andra aspekten, som däremot inte uppmärksammas alls av svenska medier eller myndigheter är att coronaviruset muterat i flera omgångar och att de varianter som nu sprids i allt högre grad i Europa med en ökande hastighet inte är samma som härjade i våras.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.