Det är fantastiskt roligt att anlägga en örtagård, och se hur den efterhand växer fram. Där kan man använda sin kreativitet och med enkla medel skapa sig ett litet ”paradis” på jorden. Här en örtagård i början av anläggningsstadiet i slutet av april. Bild höger: Mästerroten är en gammal kulturväxt som förr åtnjöt ett mycket gott anseende som läkeväxt.

Dags att anlägga en örtagård!

Lättskötta, väldoftande, rogivande och vackra. Så skulle man kunna sammanfatta våra örtagårdars egenskaper. En miljö som nutidsmänniskan är i stort behov av. Att anlägga en örtagård är enkelt och behöver inte kosta särskilt mycket, och förutom alla nyttiga örter vi kan skörda, skänker den oss både glädje och harmoni.

Det är en härlig tid vi går till mötes. Det känns som ett mirakel varje vår, när alla våra örter sakta men säkert tittar fram i våra örtagårdar. Snart kommer den ljuvliga, välbekanta doften av kryddväxter och örter att överväldiga oss, och med förundran står vi där igen och undrar hur det kunde gå till. Höstens vissnande löv får ge plats åt de nya envisa skotten av myntor, oregano och citronmeliss.

Mynta är lämpliga att odla i krukor, då de lätt sprider sig ohämmat.

Har man ännu ingen örtagård är det dags att anlägga en. Antingen i trädgården, på en kolonilott eller på balkongen. Örter är anspråkslösa och lättodlade, så är man inte så van att odla, får man en skjuts i självförtroendet när man ser hur det växer och breder ut sig. Om man har en trädgård och har möjlighet, är det en fördel att ha sin örtagård så nära inpå huset man kan.

Dels är det bekvämt att kunna klippa av en kvist libbsticka och lägga i kastrullen när man kokar potatis eller vill garnera efterrätten med några blad av citronmeliss. Men vi har dessutom möjlighet att till fullo njuta av alla dofter, och av alla humlor och fjärilar som flockas runt örterna. Och det mår vi bra av.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Satsa på ett eget örtapotek i år!

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Aroniabär och fläderbär

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Coronaflyktingen Steve: Nedstängningarna håller på att göra Storbritannien till en polisstat

Coronaflyktingen Steve: Nedstängningarna håller på att göra Storbritannien till en polisstat

🟠 Steve Kay är författaren som tröttnade på nedstängningar och omänskliga restriktioner i sitt hemland Storbritannien och flydde till Sverige. Han vittnar om att flera av hans före detta klasskamrater har valt att begå självmord till följd av att Storbritannien avskaffat grundläggande friheter. När han skulle återvända till Storbritannien, blev han nekad trots att han på förhand fått besked att han inte behövde genomgå ett PCR-test.

Specifik kolhydratsdiet – dieten för krånglande magar

Specifik kolhydratsdiet – dieten för krånglande magar

🟠 I dag är det populärt att ansluta sig till olika dieter. LCHF och Paleo är några. Man börjar mer och mer få upp ögonen för att en sund kost, och framför allt den naturliga kosten, är gynnsam för vårt välbefinnande och vår hälsa. Men även omvänt. Dålig kost bryter ner och förstör de fantastiska mekanismer vi är skapade med, som med rätt kost och en sund livsstil tar hand om våra kroppar och förser varje organ med vad vi behöver. Dålig kost försvagar oss och förvärrar sjukdomstillstånd som vi kanske drabbas av, och till och med i vissa fall gör oss sjuka. Många upplever dock en stor fysisk och även psykisk förbättring av att lägga om sin kost.

Stärk immunförsvaret med gurkmeja

Stärk immunförsvaret med gurkmeja

🟠 Vi behöver ständigt bli påminda om hur viktigt det är att vårda sitt immunförsvar. Många människor har lätt för att låta dåliga vanor vad gäller kost och livsstil överhuvudtaget ta överhanden. I orostider låter vi gärna oro och stress styra våra val. Men med en sund och immunförsvarsinriktad livsstil fattar vi faktiskt bättre beslut och mår på köpet betydligt bättre.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.