Dan Park är gatukonstnären som växte upp på en bondgård i Holmnäs, två mil utanför Umeå. Han placerades där som ettåring i fosterfamilj och fick hjälpa till på gården tills han fyllde 18 år och flyttade in till Umeå. Skoltiden präglades av utanförskap och mobbing, så han sökte sig till skolans bibliotek för att fredas från sina plågoandar.
– Biblioteket var en fredad zon på den tiden, där vågade inte mobbarna gå in och vara på oss, där fick man vara ifred. Vi satt mest och spelade schack, berättar Dan.
Lite senare kom han att hänga mycket med de som gick i konsthögskola. Han berättar att han drack folköl och käkade röd flugsvamp på ravefester. Hans sällskap med konstnärer väckte hans intresse för konsten. Park började sin karriär som gatukonstnär år 1988 genom att klistra upp affischer på mördaren Juha Valjakkala, och senare kom hans konst att anta en mer politisk prägel.
Samhällskritikern Park växer fram
Själv betraktar sig Dan Park som antikapitalist men plockar lite från både vänster och höger. Han anser att den politiska höger-vänsterskalan har spelat ut sin roll då båda block i stora drag vill samma sak.
– Jag gillar inte globalisttanken, för det verkar mest handla om stålar, att varor och människor ska kunna flöda fritt medan nationalstaten krossas, det tycker jag låter osmart. Arbetarklassen har det bra i dag ekonomiskt, nu är det en underklass som inte har något jobb.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.