I en glasmonter i museet på Varbergs fästning kan man se kvarlevorna efter en man. Skelettet och det röda håret är välbevarat tack vare mossens syror. Till och med kläderna har bevarats.
Den döde mannen hittades i Bockstens mosse av elvaårige Thure Johansson på midsommaraftonen 1936 – närmare bestämt den 22 juni – och det upptäcktes att han var genomborrad av tre pålar. Jan-Öjvind Swahn, som tar upp Bockstensmannen i boken Svenska mord. 23 klassiska fall, nämner att en påle borrats in ”strax ovan höften, en i hjärttrakten och ytterligare en i höftregionen”. En fjärde påle hade, som Swahn skriver, ”slagits genom manteln.” Den döde mannen hittades dessutom liggande med ryggen uppåt i Bockstens mosse.
Bockstensmannen är inte det enda mossliket i Norden, men vad som gör honom unik är att hans dräkt är den enda helt bevarade europeiska medeltidsdräkten samt att han är det enda kända mosslik som hittats genomborrad av pålar. En påle är i ek och de andra i björk.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.