Jag reste till tre viktiga hus; dels i Leksand, dels i Rom och på Capri, för jag ville stämma träff med vår genom tiderna mest kände svenske läkare, den mytomspunne Axel Munthe, världsberömd genom en enda bok: The Story of San Michele.
Han var son till en apotekare och född 1857 i Oskarshamn – där han nu står staty på Kungsgatan sedan 2012 med älsklingshunden Puck – och med den märkligaste av livsresor avslutad på Stockholms slott där han avled 1949 som en högt uppskattad nära vän till Gustaf V.
Vid Siljans strand i Dalarna gav han sin andra hustru, den engelska adelsdamen Hilda Pennington Mellor, i morgongåva Hildasholm (Stengården) en magnifik herrgårdsbyggnad som han lät uppföra 1911, ritad av Torben Grut. Munthe var då 54 år, hon 35. Äktenskapet blev emellertid olyckligt, de separerade men skilde sig aldrig. De fick sönerna Peter och Malcolm vilka hustrun senare nästan aldrig tillät fadern att få träffa.
Jag känner också lätt igen det berömda gula huset vid Piazza di Spagna 26 till höger om Spanska trappan i Rom, vilket blev Axel Munthes språngbräda in i den romerska societeten med dess rika, hypokondriska och ”nervklena” kvinnor. Det var en förnäm adress. Och de snabba pengarna lät inte vänta på sig.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.