Valet på andra sidan Atlanten den 3 november kan kännas avlägset, men påverkar Sverige och hela världen på ett högst påtagligt sätt.
Donald Trump må vara bufflig, men han har inneburit en absolut nödvändig frisk fläkt. Det beror inte så mycket på vad han åstadkommer, utan mer på vilka krafter han utmanar.
Trump har gjort det okej att tala om att bygga en mur mot illegala migranter, något som flera länder i Europa gjort verklighet av. Han talar i klarspråk om att AFA är terrorister. Han pekar på medias lögner och föredrar att kommunicera direkt med medborgarna via Twitter, utan ”fake medias” politiskt korrekta filter.
Främst har det blivit okej att kritisera USA:s krig. Trumps föregångare, vänsterns gunstling Barack Obama, var en av de amerikanska presidenter som startade flest krig. Han fortsatte sina föregångares krig i Afghanistan, Pakistan och Somalia, men angrep även Syrien och Libyen, länder vars befolkningar än idag lider av dessa krigsbrott. I samma veva som Obama tog emot Nobels fredspris i Oslo 2009, skrev han på en order om angrepp på ytterligare ett land, det fattiga Jemen.
Hur många krig har den av vänsterns kritiserade president Trump startat? Svaret är exakt noll. Tvärtom har han upprepade gånger försökt dra hem soldater från Syrien och Irak, bara för att bli överkörd av sina generaler.
Detta är ytterligare något som blivit mycket tydligt tack vare Trump: Att presidenten till stora delar är i händerna på en dold maktstruktur – den Djupa staten – som inte är demokratiskt vald utan driver en helt egen agenda. Innan han tillträdde talade han om att ”träsket” som styr Washington behöver dräneras. Genom sitt presidentskap har han bevisat dess verklighet. Och nödvändigheten av att det en gång för alla försvinner.
Många hade hoppats att Trump skulle ställa förrädarna inom den Djupa staten inför rätta, men inför detta val är det uppenbarligen för sent. Lite har dock läckt ut, inte minst om Demokraternas kandidat Joe Biden och hans skumraskaffärer som de systemtrogna medierna i USA och Sverige nu gör allt för att dölja.
Vilken president som efter den 3 november kommer att ta plats i Vita huset kommer att få stor inverkan på Sverige. Sverige är extremt USA-tillvänt och stormakten har större inverkan på svenskt samhällsklimat än Frankrike eller Tyskland, de länder som traditionellt legat nära Sverige kulturpolitiskt.
Biden skulle inte bara vara en återgång till fler neokonservativa krig – och de flyktingvågor som följer på dessa. Trumps seger 2016 var främst symbolisk – inte för att han vann utan för att han visade att etablissemanget inte är osårbart. Den djupa staten, de lögnaktiga medierna, censuren på nätet, indoktrinerande universitet – allt kan övervinnas! Detta har sporrat människor som vill ha tillbaka demokrati och frihet långt utanför USA:s gränser. Även i år står striden mellan helt olika begreppsvärldar, mellan demokratisk nationalism och totalitär globalism.
Trumps betydelse är främst som en murbräcka som gör att fler aktörer får möjlighet att angripa den dolda makten – för även i Sverige finns ”en Djup stat”.
Här finns svaret till att makthavarna och media i Sverige avskyr honom så. När de ser Trump få stöd av folket, vet de att oppositionen i Sverige också kan få samma stöd.