Vill vara makthavare. Under Wolodarski har Dagens Nyheter infört ”agendasättande journalistik”, där gränsen mellan nyhetsrapportering och opinionsbildning suddats ut. Foto: Alexander Stubb på Facebook

DN och Peter Wolodarski expanderar sin makt – till Finland

INRIKES
Bonnierägda Dagens Nyheter har det senaste året köpt upp nästan samtliga svenskspråkiga tidningar i Finland. Drivande bakom expansionen är chefredaktören Peter Wolodarski, som nu blivit styrelseordförande i Bonnier News Finland. Han menar att DN ”kan skapa förutsättningar för en fortsatt utveckling av journalistiken” i landet. Nu visar det sig att Wolodarski även har personliga maktambitioner. På Helsingfors bokmässa mötte han landets president Alexander Stubb i ett samtal om Finlands och Sveriges politiska inriktning i globala frågor. Wolodarski lät sig intervjuas som en makthavare och politisk opinionsbildare – av den tidning som han själv numera är chef över. Nya Tider var på plats.

Helsingfors bokmässa lockade 98 000 besö­kare under fyra da­gar i slutet av okto­ber, vilket var rekord. Evenemanget ägde i vanlig ordning rum i det väldiga komplexet Mässcentrum – den fin­ska huvudstadens motsvarighet till Stockholmsmässan. När Nya Tider besökte bokmässan på torsdagen, var det under stora delar av dagen en gles publik och avslagen stäm­ning vid den svenskspråkiga scenen, som naturligtvis dominerades av fin­landssvenska samtal.

Senare på eftermiddagen, kring 14-tiden, dyker Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski upp. En dryg timme senare ska han träffa Finlands president Alexander Stubb i ett livesänt samtal. Det är dagens stora snackis och förmodas bli en pu­blikmagnet: Stubb är populär bland finlandssvenskarna, talar svenska, och ämnet – Finland och Sveriges vägval – är ständigt aktuellt.

Peter Wolodarski (mitten) vill agera opinionsbildare. Här är han i samtal med Finlands president Alexander Stubb (t.v.) för att senare låta sig intervjuas av Hufvudstadsbladets chefredaktör Kalle Silfverberg – som Wolodarski är chef över. Foto: Stubb på Facebook

 

Få, om ens någon besökare, kän­ner igen Peter Wolodarski när han och hans DN-kollegor stryker runt på området. Han går fram till Hufvud­stadsbladets monter och presenterar sig. Först då förstår de vem han är – chefredaktör för Dagens Nyheter som nyligen köpte upp Hufvudstads­bladet.

Wolodarski vill inte svara

På bokmässan fanns även Alterna­tiv för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand. För Nya Tider har han exklusivt visat en video där han går fram till Peter Wolodarski när denne står ensam, och ställer en fråga:

– Hej, Peter Wolodarski! DN har köpt upp Hufvudstadsbladet. Satsar du på att bli makthavare även här i Finland?

Wolodarski rusar omedelbart där­ifrån, utan ett ord, och gömmer sig på en plats dit utomstående inte har tillträde.

Peter Wolodarski springer och gömmer sig när han får en fråga om Bonniers expansion till Finland. Stillbild: Gustav Kasselstrand

 

Inom en halvtimme har hundratals och åter hundratals åhörare samlats framför scenen. Publikhavet sträcker sig långt tillbaka. Fem minu­ter före samtalet ska inledas eskor­teras Alexander Stubb fram, omgär­dad av ett stort antal livvakter från Skyddspolisen, Finlands motsvarig­het till Säpo. Det är omöjligt för någon journalist eller besökare att ställa en fråga till honom. Finlandssvensken Stubb gick segrande i presidentvalet i våras och har nu tjänstgjort på posten i ett halvår. Till skillnad från kungen i Sverige har presidenten i Finland verklig politisk makt, i syn­nerhet inom utrikes- och säkerhetspolitiken. Bara samma månad har Stubb varit på besök i Turkiet, Norge, Belgien och senast i Tyskland där han träffade Olaf Scholz. Några dagar se­nare ska han resa med flera minist­rar och företagsledare till Kina för att träffa landets president Xi Jinping. Samtidigt har BRICS-mötet i Kazan ägt rum, anordnat av Vladimir Putin, där just Xi Jinping och ett stort antal andra världsledare träffats. I Finland följs BRICS-mötet noga med tanke på landets relation till Ryssland.

Storpublik

Det är mot bakgrund av detta inte förvånande att Stubb lockar storpublik denna torsdagseftermiddag i norra Helsingfors.

När Stubb närmar sig scenen trä­der Peter Wolodarski fram från sitt gömställe i hörnet av rummet, där han nu tillbringat 20 minuter för att slippa svara på frågor. Han och Stubb har åtminstone träffats en gång tidigare, i somras då Stubb bjöd in internationella makthavare till diskussioner på Gullranda, presiden­tens sommarresidens och ett slags motsvarighet till Harpsund i Sverige.

Foto: Nya Tider

 

”I dagens inledande debatt disku­terade president Stubb och Neder­ländernas premiärminister Mark Rutte [numera Natochef, NyT:s anm.] med Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter, Europas roll i den förändrade världsordningen”, står det att läsa på presidentkansliets hemsida.

Nu träffas Stubb och Wolodarski igen. Det är inte den enda finländska toppolitiker som Wolodarski frotte­rar med. Han har tidigare skrutit om hur han flera gånger träffade dåva­rande president Sauli Niinistö.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

DN vägrar genmäle, trots grova påhopp

DN vägrar genmäle, trots grova påhopp

🟠 Nya Tider har skickat ett genmäle till Dagens Nyheter som svar på den senaste tidens angrepp på vår tidning och chefredaktör Vávra Suk personligen. DN svarar blankt nej, trots att DN:s chefredaktör Peter Wolodarski tidigare hävdade att ”den som är hårt angripen ska få svara”.

Läs även:

”Vips blev konspirationsteorin till ovedersäglig fakta”

”Vips blev konspirationsteorin till ovedersäglig fakta”

🟠 – Minnesceremonin för Estoniakatastrofens offer blev för mycket för SVT På 30-årsdagen av passagerarfärjan M/S Estonias förlisning hölls en högtidlig minnesceremoni på Djurgården. Bland gästerna återfanns bland andra kungaparet och statsministern. Hela tillställningen sändes av statstelevisionen, men försvann från SVT efter bara en vecka.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.