Michael Nystås ger på sätt och vis en inblick i svensk media från insidan. Han har skrivit för Norrköpings tidningar, Länstidningen Östersund, Östersunds-Posten och sedan Aftonbladet i många år. Han vet hur journalisterna tänker. Nu varnar han för den vilseledande rapporteringen och hoppas att det ska öka medvetenheten hos allmänheten.
Det gamla konceptet postmodernism har fått en liten renässans de senaste åren, mycket tack vare de många diskussionerna om USA:s stridbare president Donald Trump. Snarare än att handla om politik så kom debatten om Trump intressant nog att beröra djupare ämnen som sanning, äkthet och tolkningar av verkligheten. Just postmodernism, i sig ett stelt akademiskt koncept, handlar just om att det vi betraktar inte är verkligheten så mycket som olika subjektiva bilder av verkligheten.
Den franske akademikern Jean Baudrillard skrev en bok där han argumenterade för att Gulfkriget inte hade ägt rum. Det som fanns var serier av bilder och sekvenser som fördes fram genom media och som var mer äkta än de påstådda striderna. Författaren ger ett exempel där CNN:s utsände på plats blev påkommen med att titta på CNN för att ta reda på vad han skulle säga i inslaget. Denna bok är visserligen skriven av en excentrisk fransman, men den ger ändå en fingervisning om vad det är som dessa mer samtida diskussioner handlar om: bilderna av verkligheten, snarare än verkligheten i sig.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.