Kolloidalt silver är silverjoner upplösta i vatten. Enligt Läkemedelsverket kan lösningen användas för vattenrengöring då den dödar bakterier och virus. Flera studier – de flesta dock över 40 år gamla – har visat att kolloidalt silver även kan döda farliga bakterier och virus i människokroppen och därmed stävja inflammationer och andra åkommor. Läkemedelsverket anser att detta inte stämmer och det är därför i Sverige förbjudet att sälja kolloidalt silver till annat än vattenrengöring och i sårsalvor.
Sedan Nya Tider skrev om de olika studierna om kolloidalt silver i NyT v. 42 har debatten hettat till. Under den senaste månaden har företagaren Anders Sultan hängts ut med namn och bild i en serie av artiklar i Helsingborgs Dagblad (HD) som kvacksalvare. Tidningen har försökt stoppa försäljningen av hans produkt Ionosil och få hans företag åtalat. Detta sedan han i den slutna Facebookgruppen ”Kolloidalt Silver 2.0” i bästa välmening gett råd och tips till en person som låtsats ha en släkting som var allvarligt sjuk i bröstcancer och som trots konventionell vård inte blivit bättre. Den frågvisa personen visade sig vara HD-journalisten Joakim Björck.
Anders Sultan är vd på Ion Silver i Löddeköpinge som tillverkar kollidalt silver. HD kontaktar honom för att han ska kunna bemöta kritiken – ett måste enligt journalistisk etik, men när han ber om att få frågorna skriftligt så vägrar tidningen. Istället publiceras artikeln med rubriken ”Tusentals utsatta för medicinbluff” utan att företaget fått möjlighet att försvara sig.
I artikeln skriver Björck att han infiltrerat den slutna facebookgruppen med över 19 000 privatpersoner som delar de positiva erfarenheter som de haft i samband med bland annat Ion Silvers produkt Ionosil.
Oetisk journalistik
Anders Sultan är bestört över den oetiska och partiska behandlingen. Bilden som tidningen använde hade de dessutom stulit från hans privata Facebook-konto.
Artikeln följdes upp med ytterligare tre artiklar, varav flera helsidor. Även Sydsvenskan, som köpt upp HD och har ett omfattande samarbete med tidningen, har publicerat artiklarna. Bland annat påstår Björck att kolloidalt silver kan få allvarliga konsekvenser för användare. När vi kontrollerar uppgifterna med giftinformationscentralen får vi beskedet att produkten är helt ofarlig att dricka. På Livsmedelsverkets sida kan man läsa att det i sällsynta fall efter lång tids användning av silvervatten i höga doser kan uppstå missfärgning av huden och ögonvitorna som är grå eller blågrå. Färgen går inte bort även om man slutar med silvervatten, men den är inte i sig farlig. Tillverkare av kolloidalt silver menar att det endast är grova partiklar av silver som orsakar denna missfärgning, men att deras produkter bara har nanopartiklar som lätt släpps igenom cellmembranen och ut ur kroppen.
Ska ”försvinna från marknaden”
Apotekare och utredare på Läkemedelsverket Maria Gustafsson citeras i HD:s artiklar och menar att Sultan bryter mot läkemedelslagen genom att på Facebook påstå att hans produkt hjälper mot sjukdomar. Sultan försvarar sig med att produkten inte är registrerad eller etiketterad som ett läkemedel och därmed inte kan innefattas av lagen.
Per-Åke Sandvold, chef för kontroll av narkotika och olagliga läkemedel på Läkemedelsverket, går ännu längre i sin kritik och menar inledningsvis att han tänker gå till en chefsjurist med begäran om att göra en polisanmälan för att se till att ”Ionosil försvinner från marknaden”. Läkemedelsverket tänker samråda med andra berörda myndigheter såsom Livsmedelsverket, Konsumentverket, och Kemikalieinspektionen för att se vem som är bäst lämpad att utföra ett saluförbud, säger han. Björck hävdar i rubriksättningen i den uppföljande andra artikeln att Läkemedelsverket därför polisanmäler företaget Ion Silver. Detta visar sig senare inte stämma, den polisanmälan som Björck så tvärsäkert skriver om har aldrig gjorts.
Experterna oeniga
Socialstyrelsens jurist, Lisa van Duin, menar att fall på facebook är något helt nytt när det kommer till patientsäkerhetslagen. Hon menar i en av artiklarna i HD att det blir en sak för polisen att pröva vid en eventuell anmälan, men enligt Socialdepartementet kan inte patientsäkerhetslagen tillämpas, då Ion Silver inte är att betrakta som hälso- och sjukhusföretag. Åsa Melhus som är överläkare i klinisk mikrobiologi och infektionsmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala säger till HD att kolloidalt silver kan döda bakterier, men att mängden som krävs för detta kan skada lever och njurar. Hennes ord står emot bland annat Världshälsoorganisationen (WHO), som hävdar att silvervatten med upp till (den mycket höga) koncentration 0,1 milligram per liter är ofarligt.
Joakim Björck skriver så här i sin artikel om responsen på Facebookgruppen ”Kolloidalt Silver 2.0”: ”Medlemmarnas tacksamhet är stor. Anders Sultan höjs överlag till skyarna. Men det finns även många som ifrågasätter honom efter uteblivet resultat – och uttrycker oro för farliga biverkningar.” Berättelser om att någon av de 19 000 personerna faktiskt råkat ut för någon biverkning verkar dock inte finnas.
Enkelriktat budskap
Under de fyra artiklar som HD har på sin sida i drevet mot Ionosil har tidningen stängt av kommentarsfunktionen, vilket omöjliggör uttalanden från de cirka 19 000 människor som delat sina positiva historier om silver på nätet. Efter att Ion Silver i flera dagar försökt få tag i journalisten, så kräver Anders Sultan till slut att tidningen går ut med en dementi angående felaktigheterna och själv förbereder han ett genmäle. Chefredaktör Lars Johansson beviljar det, och ger i anslutning till det ett direktsvar där han försvarar de journalistiska metoderna Björck använts sig av. Han hävdar bland annat att HD citerat Sultan från facebook i egenskap av vd. I direktsvaret skriver Johansson att det finns ”inga som helst bevis” för att kolloidalt silver skulle kunna bota ebola eller cancer.
Sultans advokat svarar så småningom med att hänvisa till EU-bestämmelser som han menar ger företaget rätt att sälja kolloidalt silver och att det inte är förbjudet att tala om det på nätet eftersom det är ofarligt. HD har dock kontaktat alla återförsäljare av Ionosil och skriver triumferande: ”Minst två återförsäljare har dragit tillbaka sin försäljning av Ionosil”.
När Nya Tider har efter upprepade kontaktförsök fått ett mailsvar från Joakim Björck, där han meddelar att han inte kommer att svara på våra frågor och att ”granskningen talade för sig själv”. Vi har i stället intervjuat Ion Silvers vd Anders Sultan för att ge honom möjlighet att förklara sig, något som HD aldrig gav honom utrymme till. Intervjun publiceras i nästa nummer (v. 50).