Under den senare delen av året 2014, i kölvattnet av turbulensen kring regeringssituationen, förändrades språkbruket från regeringshåll radikalt. Statsministern Stefan Löfven (S) rubricerade vid flera tillfällen Sverigedemokraterna (SD) som ett fascistiskt parti. I en debatt i riksdagens plenisal med Paula Bieler (SD), menade Stefan Löfven att när SD:s partisekreterare tillika Riksdagens andre vice talman Björn Söder hade talat om ”mitt folk” och om ”kulturernas överlevnad”, så var det ytterligare ”bevis” för att SD var fascistiskt. Finansminister Magdalena Andersson (S) gjorde liknande uttalanden och ett flertal vänsterpartister och miljöpartister fyllde i med diverse tillmälen gentemot SD.
”Minoritetsfolk är inte svenskar”
Fördämningarna brast fullständigt när Björn Söder stod på sig och i en intervju med Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius den 14 december konstaterade att det i Sverige finns erkända minoritetsfolk som delvis lever vid sidan av den svenska majoritetsbefolkningen. Trots att Söder inte hade uttalat sig förklenande om de i Sverige erkända minoritetsfolken hette det att Söder hade visat att han var både rasist och antidemokrat. Stefan Löfven med flera ur det politiska och kulturella etablissemanget hävdade att Björn Söder gjort sig skyldig till ”fruktansvärda uttalanden”. Krav på hans avgång som talman restes från bland andra vänsterpartiets företrädare. Den mediala cirkusen var i full gång. I gammelmedias ledare argumenterade man att ”identitet är mer komplex än nationalitet” och att man visst kan ”samarbeta över nationalitetsgränser” – argument som bemötte åsikter som Söder inte alls hade yttrat. Det underliggande budskapet var att i Sverige är vi alla svenskar och att det inte finns något eget svensk folk.
Samer: ”Vi är inte svenskar”
Snart började dock andra röster höras, från minoritetsfolken själva. Den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén menade att samer absolut inte var svenskar och att Björn Söder i sak hade rätt.
– Det är ju därför vi har ett Sameting och rätt till undervisning och utbildning på samiska, sade Mattias Åhrén i SVT.
Han menade att det i grund och botten är farligt att säga att samer är svenskar.
– Därför att det leder till assimilering och i slutändan till att den samiska kulturen försvinner, menade Åhrén.
Åhrén försvarade majoritetsbefolkningens särbehandling av samerna. Det är särbehandlingen som ger rätt till land för samerna, rätt till utbildning på samiska och ett eget parlament, poängterade Åhrén.
Folkfestival hyllar minoritetsfolk
Minoritetsfolken själva anser att de har en egen identitet utanför den svenska. Sedan 1999 har romer, judar, tornedalingar, sverigefinnar och samer nationell minoritetsstatus i Sverige. Med anledning av detta anordnades en så kallad ”5 Folk Festival” i Kungsträdgården i Stockholm 10 och 17 juli 2014 och i Hesselby slottspark i Hässelby utanför Stockholm 7 augusti 2014. Nya Tider besökte dessa festivaler under sommaren.
Konferencieren i Kungsträdgården i juli var den välkände Sam Carlqvist som bland annat berättade om sitt liv som jude i Sverige på det kulturella planet. Nämndes begreppet folk under evenemanget? Absolut! Den romske sångaren och dansaren Hans Caldaras förklarade för publiken att romer och judar betraktar varandra som ”systerfolk”, som till stor del har en gemensam kulturell och historisk bakgrund. Han uppträdde på scen tillsammans med bland andra Basia Frydman, som är ett välkänt namn inom klezmer- och yiddish-sång och sedan länge anställd vid Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm, samt Anne Kalmering, som är en av de mest kända uttolkarna av judisk sång i Sverige i dag.
I det samiska informationstältet, som låg alldeles intill Kungsträdgårdens stora scen, berättades det om det samiska folkets särpräglade kultur och om vikten av att det samiska folkets kultur skulle kunna fortleva även i vår moderna tid. Från tornedalingarnas tält hördes det liknande tongångar. Vad vi kunde se blev ingen upprörd eller tyckte att det var avskyvärt att dessa grupper betecknar sig som unika folkgrupper.
Jannok: ”Jag är inte svensk”
Den 7 augusti 2014 hade 5 Folk Festivalen nått Hesselby slottspark, där den samiska folksångerskan Sofia Jannok, förutom att sjunga och spela, talade länge om det samiska folkets kamp för sina rättigheter och sin kulturella överlevnad. Även ute i Hässelby kunde vi höra liknande tongångar från de andra minoritetsgruppernas representanter på olika plan. 6 februari 2013 publicerade tidningen Filter en intervju med den förutnämnda Sofia Jannok. Där sade hon bland annat: ”Jag är inte svensk, det känns lika främmande för mig som att kalla mig bosnisk. Jag förstår självklart att jag är svensk medborgare, men jag hade lika gärna kunnat vara från andra sidan den gräns som staterna drog”.
När vi går tillbaka till början av denna artikel och analyserar Stefan Löfvens definition av fascism, så ser vi att flera representanter från minoritetsgrupperna uttrycker sig på ett sätt som borde kvala in under detta begrepp – om de hade varit svenskar. Björn Söder är enligt Stefan Löfven antidemokrat och fascist medan Sofia Jannok med flera aktivister från minoritetsgrupperna är frihetskämpar.
Efter 5 Folk Festivalen vid Hesselby slott torsdagen den 7 augusti följde Stockholm Folk Festival som ägde rum under fredagen, lördagen och söndagen. Föga förvånande så innehöll även denna festival appeller om vikten av att bevara en specifik kultur eller kulturer.
Folk eller inte?
Jan Myrdal skrev i Folket i Bild/Kulturfront 1981 att judarna i Sverige inte är ett folk, det handlar bara om en religion. Då ansåg stora delar av judenheten att uttalandet var antisemitiskt. När Björn Söder 2014 däremot säger att det bland annat finns en judisk befolkningsgrupp i Sverige så blir han beskylld för att vara antisemit.
Björn Söder fick också kritik för att han talade om den växande ”arabiska nationen” i Sverige och att dessa inte är svenskar. Den arabiska nationen är dock ett begrepp som använts ofta i arabvärlden. Anhängare av panarabismen (både i arabvärlden och i andra delar av världen) använder detta ord för att beskriva ett samhälle eller en stat som domineras eller är på väg att domineras av individer ur de arabiska befolkningsgrupperna.
Många invandrare i Sverige instämmer i att de inte är svenskar, vilket DN:s Orrenius själv fick erfara 28 januari 2012 då han gjorde en intervju i Sydsvenska Dagbladet med Ardavan Khoshnood, som då representerade Kristdemokraterna i polisnämnden i Malmö. Då Orrenius påstod att invandrares barn födda i Sverige är svenskar svarade Khoshnood:
– Trams! Jag är visserligen svensk medborgare, men jag är iranier. Kolla iranska flaggan, kolla shahen på väggen. Jag är inte svensk, Niklas!