Nättidningen Nya Dagbladet uppmärksammar i dag en uppdatering som gjorts på Folkhälsomyndighetens hemsida, där de påpekar att de mycket vanliga PCR-testerna inte är tillförlitliga när det gäller att avgöra huruvida en person smittar eller ej. Dessa tester har trots sin opålitlighet använts i stor utsträckning världen över, och många länder har till exempel krävt ett negativt PCR-test vid inresa.
Folkhälsomyndigheten skrev den 30 november:
”PCR-tekniken som används i test för att påvisa virus kan inte skilja på virus med förmåga att infektera celler och virus som oskadliggjorts av immunförsvaret och därför kan man inte använda dessa test för att avgöra om någon är smittsam eller inte. RNA från virus kan ofta påvisas i veckor efter insjuknandet men innebär inte att man fortfarande är smittsam. Det finns också flera vetenskapliga studier som talar för att smittsamheten vid covid-19 är som störst i början av sjukdomsperioden.”
De framhåller därför bättre sätt att bedöma en persons smittsamhet:
”De rekommenderade kriterierna för bedömning av smittfrihet grundar sig därför på stabil klinisk förbättring med feberfrihet i minst två dygn och att det gått minst sju dagar sedan symtomen började. För de som haft mera uttalade symtom gäller minst 14 dagar sedan insjuknandet och för de allra sjukaste, individuell bedömning av behandlande läkare.”
Enligt myndigheten togs kriterierna fram i samarbete med företrädare för specialitetsföreningarna inom infektionsmedicin, klinisk mikrobiologi, hygien och smittskydd.
Källor: