Regeringen bakade in mandatet att beställa nytt medelräckviddigt luftvärn i budgetpropositionen för 2018. Riksdagens majoritet krävde dock i en punkt i budgetbehandlingen att upphandlingen ska förankras i riksdagen, vilket kommer att ske genom beredning i försvarsutskottet. Oavsett hur det går i den beredningen så kommer det att finnas följdmotioner som yrkar avslag på den amerikanska offerten. Det finns bättre och beprövade alternativ. Offerten går ut den 10 augusti och försvarsutskottet sammanträder den 1 augusti.
MBDA är Europas största utvecklare av robotar för militärt bruk. Bolaget har brittiskt, franskt, tyskt och italienskt ägarskap. MBDA tillverkar luftvärnssystemet Aster-30 som är modernare, bättre och billigare än Patriotsystemet. Det kan kombineras med ett annat robotsystem, CAMM, vars robotar är betydligt billigare och som tar mål som är närmare. CAMM robotarna kan dessutom placeras på Visbykorvetterna som i dag saknar robotluftvärn. Det kan inte Patriotsystemet göra.
Många länder med avancerade försvar använder i dag Aster-30 och CAMM. Singapore valde att upphandla svensk spanings- och eldledningsradar till dessa system. Det innebär att det redan finns en systemintegration och kostnadsdelning om vi vill köpa svensk eldledningsradar. Svensk spjutspetsteknik kan alltså bli del av en konsoliderad europeisk lösning för luftvärn med möjlighet för kommande export och vidare teknisk utveckling.
Försvarsutskottets majoritet har vid ett sammanträde den 19 juni avböjt att begära att regeringen tar in offerter från MBDA och SAAB för en alternativ upphandling av luftvärn. Samma majoritet har också avböjt direkt information från företagen.
Regeringens materielutredare kom fram till att Patriotsystemet är för dyrt och inte bör köpas in. Utredningen var tvungen att analysera inom den försvarsekomiska ram som regeringen stakat ut och som i praktiken inte är någon upprustning alls.
Självklart måste vi anslå betydligt mer medel för en bred upprustning om vi ska återta tröskeleffekten mot angrepp av avancerade motståndare. Ett invasionsförsvar av totalförsvarstyp kostar betydligt mer än det försvar som höll skyttebataljoner i internationella fredsoperationer. Även om vi anslår mer medel till försvaret är det naturligtvis viktigt att vi köper modernt luftvärn till ett bra pris och att vi engagerar svensk industri som är nischade på området.
Illustrationen nedan visar två förslag till hur en alternativ offertbegäran skulle kunna se ut. Det mindre förslaget ryms inom samma ekonomi som offerten på Patriot. Den offerten innehåller bara ett par robotar. Vad en sådan lösning skulle innebära för vår beredskap och vår alliansfrihet är oklart. Vill regeringen att USA ska äga vårt robotförråd? Det större förslaget motsvarar bättre Sveriges behov och kan ge luftvärnsskydd för fem arméförband, fem flygflottiljer och Stockholm. Robotluftvärn för visbykorvetterna ryms i bägge de alternativa förslagen. Utfallet i pris är en underbyggd uppskattning.
Trycket på Moderaterna och Centerpartiet är nu stort efter att Liberalerna gjort en helomvändning den 27 juni och nu inte längre stödjer upphandlingen av Patriot. Kristdemokraterna gör också i princip helt om den 29 juni. Carl Bildt och Mikael Odenberg är öppet kritiska till Patriot. Undertecknad har i många år argumenterat för en europeisk och delvis svensk lösning på behovet av nytt luftvärn, vilket också legat som budgetmotion i riksdagen.
Luftvärnsexperterna inom försvaret var tidigare ensidigt för Aster-30. Nu har regeringen lagt locket på.
.
Mikael Jansson (AfS), riksdagsledamot i försvarsutskottet
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.