Årsta gård i dag. Foto: WIkipedia/Jssfrk

Frun på Årsta

HISTORIA
Märta Helena Reenstierna levde på Årsta gård tillsammans med sin make, Christian Henrik von Schnell. Här skrev hon de dagboksanteckningar som bland historiker kommit att bli mer kända än hon själv. I dessa anteckningar skildrade hon vardagen på Årsta samt noterade samtida händelser.

När man utbildar sig till historiker i Sverige finns det två dagboksförfattare som man blir bekant med på ett eller annat sätt. Den ena är Hedvig Elisabeth Charlotta, som var Gustaf III:s svägerska och Gustaf IV Adolfs faster, och Märta Helena Reenstierna, som även är känd som Årstafrun.

En av skillnaderna mellan dessa två dagboksskrivande damer är att det finns ett intresse för Hedvig Elisabeth Charlottas personlighet och politiska intriger som kan mäta sig med intresset för hennes dagbok medan Märta Helena Reenstierna har kommit att hamna i skuggan av dagboken hon skrev.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Apotekaren på Markattan

Apotekaren på Markattan

🟠 HISTORIA För 400 år sedan föddes Maria van Schoting, gift Daurer, i Göteborg. Hon kan räknas som den första kvinnliga apotekaren i Sverige. Hon gifte sig med apotekaren Georg Christian Daurer och efter hans död år 1664 skötte hon apoteket fram till år 1682.

Den mystiske mannen på slottet

Den mystiske mannen på slottet

🟠 HISTORIA På Stockholms slott finns en liten man som ibland visar sig. Han är klädd i en grå kappa med huva. Denne vålnad är känd som Grå mannen. Exakt vem han var när han levde är oklart, men en ganska vanlig uppfattning är att vålnaden är Birger jarl.

Läs även:

Det mystiska folket

Det mystiska folket

🟠 HISTORIA Alla känner till romarna och Romarriket. Däremot är etruskerna, vars civilisation föregick romarnas, inte ens hälften så kända. En mycket sannolik orsak till att etruskerna till stor del är ett mysterium idag är att många av deras egna skrifter inte bevarades. Däremot har deras gravfynd och konst bevarats och arkeologiska upptäckter görs än idag.

Bröllop – en högtid full av skrock

Bröllop – en högtid full av skrock

🟠 HISTORIA Ska du gifta dig? Så trevligt! Hoppas bara att du inte sytt din brudklänning själv! För det vore att tigga om olycka. Och se för allt i världen till att den blivande brudgummen aldrig får se dig i klänningen före bröllopet! För då varar inte förhållandet. Som ni anar är kyrkbröllopsdagen en mycket speciell, magisk dag och man kan inte vara för försiktig.

Heliga Ingrid av Skänninge och det stulna kraniet

Heliga Ingrid av Skänninge och det stulna kraniet

🟠 HISTORIA I närheten av fågelsjön Tåkern och nästan mittemellan Vadstena och Mjölby ligger Skänninge. Här låg förr ett dominikankloster. Av detta finns idag bara ruinerna kvar, men historien är närvarande så som historien kan vara på vissa platser. Man kan känna i marken och på ruinens stenar att här har något betydelsefullt hänt.

Den glömda författarinnan från gården

Den glömda författarinnan från gården

🟠 HISTORIA Birgit Th. Sparre är idag inget namn som allmänheten känner igen. Det är för att hon hör till de författare som blivit överskuggad av sina böcker. Hon skrev reseskildringar, men hennes mest kända verk blev romansviten Gårdarna runt sjön.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Det mystiska folket

🟠 HISTORIA Alla känner till romarna och Romarriket. Däremot är etruskerna, vars civilisation föregick romarnas, inte ens hälften så kända. En mycket sannolik orsak till att etruskerna till stor del är ett mysterium idag är att många av deras egna skrifter inte bevarades. Däremot har deras gravfynd och konst bevarats och arkeologiska upptäckter görs än idag.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.