Japan köper amerikanska statsobligationer, och Kina och Ryssland säljer. Det uppger signaturen Vzgliad i en artikel på den franska antiglobalistiska nyhetssajten Réseau International. Staterna hanterar amerikanska statsobligationer på ett sätt som vittnar om att beslut om köp och försäljning inte längre har enbart ekonomiska motiv, hävdar han. Enligt en rysk analytiker som Vzgliad har talat med genomgår världen en omvälvande geopolitisk förändring, och staterna ställs inför två uppgifter: att avgöra vilken av de båda ekonomiska stormakterna USA och Kina som kommer att få övertag över den andra och vad staten ifråga i vartdera fallet behöver göra för att rädda sig själv.
Japan köper amerikanska obligationer och har blivit världens största innehavare. Största innehavaren var länge Kina, men Kina säljer numera ut sina amerikanska papper, och Ryssland gör likadant.
Japan minskade länge sitt innehav men lade 2018 plötsligt om sin politik och blev en stor köpare. Kina påbörjade 2018 en utförsäljning av sitt amerikanska innehav och har i stort sett fortsatt på den linjen. Ryssland väckte stort uppseende med en stor utförsäljning av amerikanska papper 2018. Ryssland var i början av 2018 ägare till amerikansk skuld för motsvarande 96 miljarder dollar; det ryska innehavet hade vid årets slut reducerats till 15 miljarder. Och Ryssland har fortsatt att sälja. På tio år har Ryssland nedbragt sitt innehav av amerikanska obligationer från 170 miljarder 2010 till drygt 10 miljarder dollar.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.