Granskning Sveriges kanal släcktes ner efter en intensiv hetskampanj i media. Kampanjen inleddes med att Bonniers satt en advokatfirma på att göra upphovsrättsanmälningar mot Granskning Sveriges videoklipp på Youtube och försökt förmå dem att “vidta åtgärder”.
De påstådda upphovsrättsintrången består av att Granskning Sverige i sina filmer använt artiklar från bland annat DN och Expressen för att kritisera dessa tidningars nyhetsurval och peka ut bristande faktakoll, källkritik och i förekommande fall rena lögner. Filmerna har bland annat haft titlar som “DN och Aleppo”, “Ljugande DN-journalist vill inte diskutera sanningen” och “Granskning Sverige utbildar DN i källkritik”.
Eller som Expressen uttrycker det:
“Det handlar om skärmdumpar som Granskning Sverige har publicerat från olika tidningsartiklar, vars innehåll nätverket ogillar. Skärmdumparna publiceras tillsammans med ljudklipp där Granskning Sveriges företrädare lurar till sig ‘intervjuer’ med journalisterna som skrivit dem.”
Att “lura till sig ‘intervjuer'” syftar på att Granskning Sverige vanligtvis ringer under pseudonymer eftersom journalister och politiker ofta vägrar att svara på frågor från kritiska medier.
Under de senaste dagarna har flera tidningar samt företrädare för Journalistförbundet och Tidningsutgivarna gått i bräschen för ett angrepp mot Granskning Sverige som även utvidgats till krav på att Google ska “släcka ner” Granskning Sverige och andra aktörer som “begår lagbrott”.
Expressen intervjuade bland andra Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna:
– Man använder materialet för att sprida högerextrem propaganda. Jag tycker att det är skrämmande. Det är, om man får använda ett gammaldags ord, ynkedom.
Om Google inte släcker ner det menar Jeanette Gustafsdotter att regeringen bör gå ut och säga ifrån.
– Det är olämpligt och ovärdigt. Och oetiskt.
I USA, där Google och Youtube är baserade, är det inte olagligt att använda material på det sätt Granskning Sverige gjort − även omfattande citat och skärmdumpar betraktas som “fair use” när de används för att kritisera en artikel.
Den svenska upphovsrättslagen är, enligt jurister som uttalat sig i media, mindre tillåtande.
Därför kräver nu bland andra Tidningsutgivarna och Svenska Journalistförbundet i ett “öppet brev” (som ännu inte publicerats online) att justitieminister Morgan Johansson ska pressa Google till att begränsa yttrandefriheten efter svensk modell.
Hela retoriken blandas också med påståenden om “hot och trakasserier” som man hittills inte publicerat ett enda bevis för − om man nu inte menar att det är “trakasserier” att ställa kritiska och i vissa fall upprörda frågor om mediernas nyhetsrapportering.
I en artikel påstår Expressen även att Granskning Sverige ska ha uppsökt en advokat i dennes bostad, något Fabian Fjälling på Granskning Sverige nekar till när Nya Tider når honom via telefon. Ironiskt nog illustreras artikeln med en bild från när Expressen sökte upp Fjälling i hans bostad för att konfrontera honom.
Nya Tider söker i skrivande stund flera av dem som uttalat sig i samband med hetskampanjen. Vi kan redan nu avslöja att flera av dem slår ifrån sig och hävdar att de inte alls yttrat sig om Granskning Sverige, utan bara om “hot och trakasserier i allmänhet”.
− Jag har inte kommenterat Granskning Sveriges arbetsmetoder, utan det jag kommenterat är Googles och andra utländska plattformars ansvar, säger Jeanette Gustafsdotter när Nya Tider pratar med henne.
Samtidigt kopplas Gustafsdotters krav och hennes “öppna brev” av samtliga nyhetsmedier till just Granskning Sverige och påstådda hot och trakasserier.
− Visst, “vi pratar om hot och trakasserier, och sedan lite om Granskning Sverige, och sedan hot och trakasserier igen, men det har inget med varandra att göra”, kommenterar Fabian Fjälling syrligt.
Fabian Fjälling uppger för Nya Tider att han ska göra en polisanmälan om förtal.
Såväl Expressen som DN och advokatfirman Danowsky & Partners har öppet anklagat Granskning Sverige för att ha hotat en advokat och “hotat och trakasserat” journalister och andra “samhällsbärande yrkesgrupper” som jurister och politiker. Några bevis för dessa påstådda hot har som sagt inte presenterats.
Advokatfirman Danowsky & Partners skriver i ett mejl till Nya Tider, efter upprepade försök att nå dem via telefon:
“Du har kontaktat oss flera gånger på telefon. Advokatbyrån avser inte att lämna någon kommentar till dig eller till din publikation.
Med detta besked utgår vi ifrån att du upphör att söka kontakt med byrån och enskilda medarbetare hos oss.”
Nya Tider avser inte att åtlyda detta krav från advokatfirman, utan har gett dem chansen att förklara sig via mejl istället. Vi söker flera av de inblandade journalisterna och återkommer med en längre artikel.