Nya Tider var bland de första i början av året att rapportera om en ny och okänd coronasmitta som spreds från Kina och som svenska myndigheter verkade ta väldigt lätt på, trots att alla tecken vid den tidpunkten pekade på en överhängande och dödlig fara. De karantänåtgärder som införts globalt och som efter sommarens gradvisa lättnader nu återigen stramas åt, verkar dock bisarrt överdrivna och leder i många fall till mer smittspridning än mindre. I synnerhet nu när vi vet att Covid-19 är långt ifrån så farligt som det först verkade.
En av de regler som verkar kontraproduktiva är förbudet för butiker att hålla kvällsöppet. Varför är det bättre att alla trängs under de korta öppettiderna än att man sprider ut besöken över hela dagen? En annan är förbudet att besöka parker och badstränder. Är det verkligen bättre för hälsan att sitta instängd än att åtnjuta frisk luft och smittdödande uv-strålning?
I stället införs allt hårdare övervakning, som i Australiens fall med avancerade drönare som kan läsa av en bilplåt på 500 meters håll. Det är lätt att få känslan av att dessa åtgärder stått på myndigheternas önskelista under lång tid, men att de först nu hittat ett svepskäl att införa dem. Vi kan utgå ifrån att tekniken och lagstödet att använda den kommer att finnas kvar efter pandemin – om vi nu alls lyckas återgå till ett någotsånär normalt tillstånd.
I Sverige är det nog svårt att föreställa sig vad många veckor och månader av hemmasittande, stängt samhälle och utebliven inkomst innebär. Vi har haft det ovanligt fritt. Man får förstås väga vår frihet mot ett högre antal döda, men nu börjar rapporter dyka upp att många, rent av de flesta, coronasmittade som avlidit inte haft Covid-19 som främsta dödsorsak.
Region Östergötland publicerade nyligen en undersökning som visar att 70 procent av de äldre coronasmittade hade en annan direkt dödsorsak än Covid-19, men att virusinfektionen försämrade deras tillstånd. Sedan kan man ju alltid spekulera i hur mycket Covid-19 bidrog och hur länge personen hade kunnat leva utan dessa komplikationer. Värt att notera är dock att i Australiens fall så skördar tuberkulos och andra sjukdomar årligen många gånger fler liv än Covid-19 gjort hittills eller ens potentiellt skulle kunna göra om det släpptes helt fritt.
I stället går tankarna till det andra stora reportaget i veckans nummer, som handlar om dokumentären Shadowgate, där två visselblåsare ur den amerikanska säkerhets- och övervakningsbranschen berättar om vilka tekniska möjligheter som finns och redan i dag används för att hålla koll på samhället och även att forma det.
Dessa tekniker och algoritmer utvecklades ursprungligen av USA:s militär för psykologisk krigföring och påverkansoperationer utomlands, men eftersom de togs fram av privata bolag kan de nu användas vidare för nya kunder och nya syfte – inte minst inrikes. Visselblåsarna tar upp konkreta exempel där man uppviglat demonstrationer och skapat social oro med politiska syften.
Förenta staternas konstitution och Rättighetsförklaring har stort fokus på att begränsa ordningsmaktens befogenheter och myndigheternas makt över individen. Amerikas grundande fäder såg myndigheters maktmissbruk och inskränkningar i individens friheter som några av de viktigaste saker man ville förebygga.
I dag sker dock övervakning och samhällspåverkan på en sådan teknologisk nivå och med sådan effektivitet, att inte ens dystopins mästare George Orwell kunde föreställa sig något liknande.