VID KRASCHPLATSEN utanför byn al-Maqrun, knapp sju mil söder om Benghazi, finns inte mycket kvar av den rysktillverkade Mi-17 transporthelikoptern. Hårda strider pågår söder om byn där islamister ur Benghazis försvarbrigader (BDB) anfaller General Haftars styrkor söderifrån i ett försök att nå fram till sina vapenbröder inne i byn. Kraftiga luftanfall sedan helikoptern sköts ned ledde till att Haftars styrkor (LNA) kunde inta al-Maqrun den 20 juli efter att islamisterna från BDB tvingats retirera. Stillbild: PressTV

Helikopter nedskjuten – Franska elitsoldater bland de stupade

Efter nedskjutningen erkänner nu Frankrike att man har specialstyrkor i det våldsdrabbade landet, något Nya Tider rapporterade om redan för över fyra månader sedan. Libyen har befunnit sig i ett konstant tillstånd av kaos sedan islamister med hjälp av Nato slog sönder landet 2011. Mängder av rivaliserande fraktioner och deras olika miliser strider om makten. Islamiska staten har sedan etablerandet 2014 kraftigt stärkt sin närvaro, något som resulterat i att väst skickat in specialstyrkor och planerar för en större intervention. För en framgångsrik insats krävs dock libysk enighet.

Söndagen den 17 juli dödades tre franska soldater när deras helikopter sköts ned söder om Benghazi i östra Libyen. Uppgifter finns om att fransmännen var fallskärmsjägare och underofficerare samt att även jordanska militärer fanns bland de döda. Samtliga minst sex ombord omkom. Helikoptern tros vara en rysktillverkad Mi-17 ”Hip”, vilket är en förbättrad version av den kända transporthelikoptern Mi-8.

Det oljerika nordafrikanska landet har sedan Gaddafi störtades i oktober 2011 riskerat att falla sönder i de tre historiska delarna Tripolitanien med huvudstaden Tripoli i nordväst, Fezzanöknen med ökenstaden Sabha i sydväst och Cyrenaica med Benghazi i öst.

Motsättningarna är extra tydliga mellan de västra och östra delarna, där båda de två rivaliserande regeringarna i Tripoli och Tobruk sedan 2014 gör anspråk på att vara den enda legitima. Vid sidan av dessa finns två större islamistiska grupperingar, dels de med kopplingar till al-Qaida i företrädelsevis öst och IS som har kontroll över kustterritorium i främst de centrala delarna.

Det finns även många andra grupper, oftast islamistiska, och inte minst klanlojaliteter som ytterligare komplicerar situationen. De slåss mot varandra och även ibland inom grupperna. Allianser kan också skifta över tid. De olika fraktionerna och miliserna åtnjuter stöd från ett flertal olika utländska aktörer.

Paris tvingas erkänna närvaro

Libyens interrimsregering meddelade på tisdagen den 19 juli att islamister skjutit ned helikoptern och dagen efter tvingades Frankrike erkänna närvaron av specialstyrkor i Libyen, vilket Nya Tider redan tidigare rapporterat om. Vi skrev bland annat i NyT v.11/2016 troligen som enda tidning i Sverige att ”15 franska experter på special­operationer har varit i Benghazi sedan december för att hjälpa libyska styrkor i insatser mot extremister”.

PROTESTER I LIBYEN. ”Ingen fransk intervention”, står det på banderollen. Våra källor i regionen anger att protesterna anordnas och leds diskret av Muslimska brödraskapet. Något som de även menar var fallet med det ”folkliga” motståndet mot den misslyckade militärkuppen i Turkiet natten mellan den 15 och 16 juli, där skäggiga män talandes i mobiltelefon sågs skrika, gestikulera och hetsa de växande folkmassorna som inledningsvis närmast uteslutande bestod av islamister. Något som även kunde noteras i Libyen. Se mannen i röd inringning. Stillbild: RT, markering Nya Tider
PROTESTER I LIBYEN. ”Ingen fransk intervention”, står det på banderollen. Våra källor i regionen anger att protesterna anordnas och leds diskret av Muslimska brödraskapet. Något som de även menar var fallet med det ”folkliga” motståndet mot den misslyckade militärkuppen i Turkiet natten mellan den 15 och 16 juli, där skäggiga män talandes i mobiltelefon sågs skrika, gestikulera och hetsa de växande folkmassorna som inledningsvis närmast uteslutande bestod av islamister. Något som även kunde noteras i Libyen. Se mannen i röd inringning. Stillbild: RT, markering Nya Tider

Deras roll är att bygga upp lokala kontaktnät, samla underrättelseinformation, peka ut mål för luftinsatser, fungera som rådgivare och förbereda en större intervention. Vi har tidigare även påvisat att västerländska specialstyrkor från USA, Storbritannien och Italien opererar i Libyen.

Washington tvingades erkänna sina kommandosoldaters närvaro efter att två skadats i maj. Hemlighållandet handlar inte bara om militära hänsyn utan att det bryter mot internationell lag att intervenera utan en suverän nations medgivande eller FN-mandat. USA:s president Barack Obama har också flera gånger lovat krigströtta amerikaner ”no boots on the ground” (inga kängor på marken). Ett skämt i militära kretsar är att han håller sitt löfte eftersom specialstyrkorna bär gymnastikskor, vilket i verkligheten är en sanning med modifikation.

Frankrike har tidigare officiellt bara tillkännagett flygspaning över Libyen, trots att det finns mängder av trovärdiga rapporter att man genomfört flera flyganfall sedan åtminstone förra året. Nya Tiders militära källor meddelar att Frankrike svarade med flyganfall både direkt efter förlusten av fallskärmsjägarna och efter att den offentliggjordes den 20 juli.

Frankrike har även militär närvaro i norra Niger, strax söder om gränsen mot Libyen.

En hund begraven

– Just nu genomför vi farliga under­rättelseoperationer [i Libyen], sade Frankrikes president François Hollande i ett tal. Han fortsatte med att kalla det inträffade ”en olycka”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Att bryta ensamheten

🟠 RECENSION I Nederländerna säger 30 procent av de vuxna att de känner sig ensamma. I USA är siffran 40 procent, dubbelt så stor som på 1980-talet. I Tyskland anser två tredjedelar av befolkningen att ensamhet är ett allvarligt problem. Allt fler upplever att de lever i ensamhet. Vi är alltmer isolerade, inte bara från varandra, utan också från våra politiker och samhället i stort. Den brittiska professorn Noreena Hertz tittar på vad som gör oss ensamma och vad ensamhet egentligen är. Hon kommer också med många goda råd om hur vi kan undvika ensamhet och även tänka på människor i vår omgivning.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Hur Hollywood lärde sig tala

🟠 HISTORIA Musikalfilmen utvecklades ur scenmusikalen, som i sin tur har ett ursprung som kan spåras tillbaka till antikens Grekland. Musikalens historia är med andra ord längre än vad man först kan tro. Handlingarna och stilarna har varierat väldigt mycket genom åren, men den röda tråden som löper genom musikalerna är densamma.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.