Hycklarnas parad

Jag kände honom, och jag beundrade honom stort. Så sade Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair om en av de värsta diktatorer världen haft in på 2000-talet. Det handlar alltså om Saudiarabiens kung Abdullah bin Abdul Aziz, som avled den 23 januari, och som ledde ett land som även enligt muslimska mått klassas som extremt. Enligt Blair moderniserade han sitt land ”tålmodig och skicklig”. Man skulle nog kunna lägga ganska stor betoning på tålmodigt.

I ärlighetens namn blev jag faktiskt nyligen upplyst om att Saudiarabien visst tagit ett steg mot att låta kvinnor köra bil. I vissa områden under vissa tider och med särskilt tillstånd är det numera tillåtet. Låt gå för att den kvinna som kämpat för kvinnors rätt att köra bil fängslats – men ändå! Vilken tålmodig modernisering!

För att inte tala om hur kungen ”stärkt förståelsen mellan religioner”, enligt sittande premiärminister David Cameron. Den amerikanske förre försvarsministern Chuck Hagel lade till att Abdullah var ”en kraftfull röst för tolerans, modernisering och fred”.

Har de missat att det är dödsstraff att avfalla från islam i Saudiarabien och att kyrkor är förbjudna? Och att Saudiarabien är den mest pådrivande kraften bakom dagens blodiga konflikt mellan olika shia- och sunnigrupper i regionen?

Självklart vet de det, men det finns saker som är viktigare för dem. I Blairs citat finns förklaringen till varför den saudiske kungen var en ”god” diktator till skillnad från de ”onda” diktatorer som ska störtas till priset av hundratusentals döda civila. ”Trots de turbulenta händelserna i regionen omkring honom förblev han en stabil och sansad allierad”, förklarade Blair. Syriens president Bashar Assad är till exempel ”ond”, trots att olika religioner levt i fred sida vid sida i hans land och kvinnor haft västerländska rättigheter. Hans ”brott” består i att han inte velat rätta in sig i ledet och vara en ”stabil och sansad allierad”.

Ja, enligt Internationella valutafondens direktör Christine Lagarde var kung Abdullah till och med en ”stark förkämpe för kvinnor”, även om han var en ”diskret” sådan. Ska man skratta eller gråta?

Visselblåsaren Glen Greenwald kommenterade syrligt jippot med att ”Storbritannien beordrar flaggor på halv stång för kung Abdullah. I morgon går de tillbaka till att läxa upp världen om demokrati.”

De krig som USA och andra västländer dragit igång med hjälp av sin ”goda allierade” Saudiarabien drabbar oss i Sverige direkt genom att öka invandringsströmmarna ytterligare. Ofta handlar det om sunnimuslimer som efter att ha radikaliserats i moskéer sponsrade av just Saudiarabien inte bara är ointresse­rade av att integrera sig i ett västsamhälle, utan tvärtom vill göra om det efter egna ideal – med vapen i hand om så behövs.

Hyckleriet är dock kanske ännu värre på hemmaplan. Sverige har så klart ingen skyldighet ta emot alla dem som flyr från Natos krig, lika lite som vi ska deltaga i dem. Visst kan vi hjälpa utsatta, men i så fall i närområdet. I stället har invandringen till Sverige hela tiden ökat och slog med alliansregeringen nya dystra rekord. 100 000 asylsökande väntas komma till Sverige 2015, med den anhöriginvandring detta brukar generera blir summan långt över det dubbla.

Nu när alliansen förlorat sin regeringsställning låtsas man ha ändrat sig om invandringen. I december gick Kristdemokraterna ut med att man borde sänka bidragen till nyanlända invandrare och den stora knäckfrågan – temporära uppehållstillstånd i stället för permanenta. Den 30 januari släppte även Folkpartiet en försöksballong om att börja diskutera volymer, tidigare en tabubelagd fråga.

Det går så klart jättebra när man genom Decemberöverenskommelsen lovat att inte rösta mot regeringens invandringspolitik, som styrs av extremisterna i Miljöpartiet. När man får möjlighet att påverka politiken igen om något år kommer förslagen att vara bortglömda.

Hur många kommer att gå på hyckleriet den här gången?

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.