Världshälsoorganisationen WHO uppger att inkubationstiden för Covid-19-infekterade har ett genomsnitt på 5-6 dagar, men kan vara upp till 14 dagar. Inkubationstid är den tid som förflyter mellan smittotillfället och tidpunkten då en sjukdom bryter ut. Det är här viktigt att minnas att andra studier, bland annat från Kina, har visat en inkubationstid på upp till 27 dagar, Det tros dock vara ovanligt att inkubationstiden är längre än 14 dagar, vilket också är skälet till att just två veckor är påbjuden karantänstid i de flesta länder.
WHO uppger också att personer har testat positivt 1-3 dagar innan de utvecklar symtom. Det innebär också att de då är smittsamma. Därmed har WHO nu med all tydlighet förklarat att pre- och asymtomatisk smittspridning sker, vilket innebär att smittspridaren inte själv känner sig sjuk och att omgivningen inte heller kan se några märkbara symptom.
Efter insjuknandet är den Covid-19 infekterade som mest smittsam inom de första tre dagarna. Flera experter, som den brittiske läkaren John Campbell, har uppgivit en avtagande smittsamhet i ytterligare runt tre dagar. Den infekterade är således smittsam i minst sex dagar efter uppvisade symptom. Doktor Campbell uppmanar dock till försiktighet fram till och med den åttonde dagen. Detta innebär att Covid-19-insjuknade oftast är smittsamma i totalt 7-11 dagar.
Doktor Campbell med flera påminner också om att Coronaviruset är ”novel”, det vill säga nytt och därmed okänt för mänskligheten, och att vi därför bör betrakta information på detta tidiga stadium som preliminär.
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/
Christer Ericssons kommentar: Oaktat exakt hur många dagar före och efter insjuknandet som varje Covid-19-infekterad smittar sin omgivning så är informationen om att patienten är som mest smittsam de första tre dygnen efter insjuknandet mycket viktig, inte minst för de som tvingas vårda anhöriga i hemmet. Skälet till detta är att studier visat att ”dosen” virus som en person drabbas av är mycket avgörande för sjukdomsförloppet. Det vill säga en mindre exponering leder till ett mildare sjukdomsförlopp och en större till ett allvarligare dito. Det finns experter som tror att detta – en ”överdos” virus – är skälet till att flera yngre och friska avlidit, något som sker även om det är ovanligt.
Därför är det mycket viktigt att både vårdgivare och vårdtagare bär munskydd, att den sjuke vårdas i eget rum eller åtminstone så avskilt som möjligt samt att virusfylld luft vädras ut så ofta och mycket som möjligt. |