I december 2019 började ett tidigare okänt virus infektera befolkningen i Wuhan-provinsen i Kina. Spridningen av detta nya coronavirus kom att sätta världen i gungning, och flera länder har sett sina egna regeringar införa starka repressiva åtgärder mot sina medborgare och begränsningar av deras friheter i det uttalade syftet att skydda mot smitta. Men det skulle inte bara bli en intern fråga för många nationer, utan även en dominerande flampunkt i den globala konkurrensen om informationsflödet och den bild av ”verkligheten” som man vill äga.
För varje nation var den första prioriteringen att vända sig till den inhemska publiken, men hur detta uttrycktes beror på karaktären av deras politiska system. I Kina, Ryssland och Iran hade upprätthållandet av allmän ordning, kontroll av inrikes meddelanden och förhindrande av oenighet störst fokus. I USA svarade de valda politiska ledarna på folkhälsokrisen samtidigt som de tog hänsyn till önskemålen från sin politiska bas, vilket dessutom kom att ske under en mycket hätsk valrörelse som börjat få fart.
Som en del av ett nio månaders gemensamt forskningsprojekt av DFRLab och Associated Press undersöktes informationsmiljöerna i fyra länder – Kina, USA, Ryssland och Iran – under de första sex månaderna av Covid-19-utbrottet och en rapport sammanställdes som visar hur de olika nationerna försökt styra flödet av information och narrativet kring den informationen över sociala medier.
Rapporten visade på utarbetad informationsspridning
Historiskt har informationskrig varit en del av flera staters aktiva försök att stärka sin egen ställning, eller förstöra för en fiende, och just virus och biologisk krigsföring har länge varit ett särledes populärt mål för sådan riktad propaganda och desinformationsspridning.
I en kampanj som inleddes 1980, under namnet Operation Infektion, spred till exempel dåvarande Sovjet information om att USA låg bakom HIV vilket spreds främst bland homosexuella och missbrukare i hela världen. Den kampanjen startade när en frilansare publicerade ett anonymt brev som hävdade att viruset var resultatet av amerikanska experiment i en större indisk tidning.
Berättelserna nådde andra medier runt om i världen och så småningom plockades de upp även av amerikansk media. Under årtionden sedan har Operation Infektion blivit en klassisk fallstudie i forskningen runt utländska inflytandeoperationer.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.