Det kontantlösa samhället står inför dörren, och vill inte befolkningen självmant gå över till kortbetalningar, så skall lagar tvinga dem att göra det. Så resonerar den teknokratiska regeringen i Italien, som vill att alla köp över 50 euro från 1 januari 2013 skall ske elektroniskt. Samtidigt beslutade man att i samarbete med landets centralbank utforma åtgärder för att alla betalningar inom en snar framtid ska ske elektroniskt.
Premiärminister Mario Monti är inte folkvald, utan tillsatt av president Giorgio Napolitano att leda en krisregering. Monti är en hängiven marknadsliberal, rådgivare åt storbanken Goldman Sachs och har suttit två perioder som EU-kommissionär. En av hans första åtgärder var att bilda en regering helt bestående av icke folkvalda ministrar; bankirer, diplomater och byråkrater.
Italien EU:s experimentland
Denna krisregering med sina starka band till EU och finansvärlden har börjat genomföra det åtstramningspaket som Bryssel och storbankerna kräver. Förutom det har dock Italien fått bli experimentlandet där man ska prova hur befolkningen reagerar på att kontanter helt förbjuds.
En av teknokratregeringens första åtgärder förra året var att kriminalisera kontantbetalningar över 1 000 euro. Den som bröt mot förbudet riskerade böter på upp till 40 procent av det överskjutande beloppet. Under åren som föregick det har gränsen stegvis flyttats nedåt från 12 500 euro 2008, till 5 000 euro 2010 och 2 500 euro 2011. Att flytta ned gränsen till 50 euro kommer dock att påverka människors vardag på ett helt obeprövat och dramatiskt sätt, spår kritiker.
Mot befolkningens vilja
Kritiker hävdar att de drakoniska åtgärderna är odemokratiska, då de inte har stöd hos befolkningen och kommer att drabba många svaga grupper som redan idag har svårt att använda den nya tekniken. Speciellt nämns pensionärer, som idag utgör 20 procent av landets befolkning och som är ytterst negativa till avskaffandet av kontanter.
Enligt en opinionsundersökning som citeras i bulgariska Nonstop föredrar fortfarande 38 procent av italienarna mellan 14 och 64 år att betala kontant. Med pensionärerna inräknade blir det en tydlig övervikt till fördel för de vanliga sedlarna och mynten.
Vem tjänar på det?
Argumenten för kontantlösa betalningar handlar om att minska kriminaliteten. Butiksrån och överfall av privatpersoner minskar i takt med att kontanter försvinner. Samtidigt ökar dock bankbedrägerier, skimming av kort och kapningar av användarkonton. Datasäkerhetsföretaget Norton uppger i sin senaste rapport på cyberbrottslighet att brott på internet kostar det svenska samhället 1,4 miljarder kronor årligen.
Den största vinsten är enligt den italienska regeringen att ett system utan kontanter omöjliggör en svart ekonomi. Detta är synnerligen intressant i Italien, ökänt för sin korruption och omfattande skattefusk. En annan fördel som lyfts fram är så kallad terroristbekämpning: tänk att exakt kunna veta exakt var, när och vad varje individ i hela landet köper. Tänk dessutom att helt kunna hindra en oönskad person från att göra inköp, tanka sin bil eller ens äta en bit mat. I en värld med bara elektroniska betalningar kan man på ett ögonblick paralysera vem som helst.
Den som verkligen tjänar stort på kortbetalningar är dock bankerna. En av de starkaste kritikerna mot den nya italienska lagen är Företagarnas konfederation som representerar tusentals företagare inom tjänstesektorn. Man befarar kraftigt ökade kostnader på grund av de höga provisioner som bankerna tar ut på varje transaktion.
Även i Sverige har det inte varit ovanligt att handlare tagit ut fem eller tio kronor extra för köp under hundra kronor, men detta är sedan den 1 augusti 2010 förbjudet i lag. Förbudet gäller dock bara handlarens extraavgift – bankens avgift måste handlaren fortfarande betala, vilket gör att vinstmarginalen snabbt försvinner vid småköp med kort. Enligt de italienska handlarna riskerar det att slå ut många små företagare.
Europa följer efter
Många regeringar i EU ser med spänning på hur experimentet i Italien kommer att falla ut. Kommer folket att acceptera kontantförbudet och den totala övervakning det innebär? Spanien har redan slagit in på samma väg som Italien, i april införde man en begränsning på2 500euro för kontantbetalningar, precis som Italien för förra året. Brott mot lagen straffas med 25 procent av transaktionsbeloppet.