Juridikfronten är en hyllad förening som säger sig bekämpa rasism genom att anmäla sajter på internet. I veckans nummer av Nya Tider publiceras avslöjande om hur en medlem i Juridikfronten begärt skadestånd av bloggare för hatkommentarer som han själv skrivit.
Juridikfronten använder juridik för att stoppa sajter
Juridikfronten är en organisation med i huvudsak juriststudenter som använder sina förnyade kunskaper för att bekämpa invandringskritiker. Medlemmarna letar upp fraser bland inlägg och kommentarer som går att anmäla. Hittar medlemmarna inget att anmäla i själva budskapen försöker de istället få hemsidor nedsläckta på andra sätt, exempelvis anmäldes podcastarna Ingrid och Conrad eftersom Juridikfronten menade att deras ljudfiler på nätet utgjorde en radiosändning och att radiosändningar behöver ansvarig utgivare.
Nu anmäler gruppen en sajt som publicerat brottsdomar fram till 2014 i syfte att synliggöra hur stor del av brotten som begås av invandrare. Juridikfronten har anmält sajten för brott mot PUL.
Nya söktjänster populära bland medborgarjournalister
Bakgrunden till den anmälda sajten är att svenska regeringen förbjudit Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att ta fram statistik som visar olika invandrargruppers benägenhet att begå olika typer av brott. Bristen på statistik används därefter som argument mot invandringskritiker, att det inte finns några stöd för påståendet att invandrare är begår exempelvis fler våldtäkter och nästan alla gruppvåldtäkter.
Medborgarjournalister har i avsaknad på statistik från myndigheter själva tagit på sig att göra sammanställningar. Exempelvis har Joakim P Jonasson gjort en medborgarstudie över samtliga sexualbrotten i Sverige mellan åren 2012-2017 och kunnat visa att män med utländsk härkomst begår häpnadsväckande 95,6 procent av överfallsvåldtäkter. Men för att studierna ska bli kända krävs att de publiceras på nätet och material från domstolarna behöver tillgängliggöras för att studierna inte ska kunna avfärdas som påhitt av samma debattörer som inte heller vill att myndigheterna ska göra några undersökningar om saken.
Denna typ av medborgarskapsjournalistik med källmaterial vill Juridikfronten stoppa med hänvisning till att det bryter mot PUL. Samtidigt har vänsterextrema Researchgruppen under flera år samlat på sig ett gigantiskt register med brottmålsdomar från Sverige samtliga domstolar. Denna sökbara databas har dock bara varit tillgängligt för vissa utvalda, exempelvis Researchgruppens egna medlemmar, deras kamrater och vissa journalister på vissa tidningar. Registret har heller inte använts för att ta reda på vilka grupper som begår mest brott utan istället mestadels ta reda på vilka sverigedemokrater som är straffade.
I och med tjänster som Lexbase och liknande har det blivit möjligt för alla att dels undersöka vilka grupper som begår flest brott, men även att granska alla makthavare, inte bara de politiker och opinionsbildare som Researchgruppen och vissa journalister bestämmer, och även journalister och researchgruppens egna medlemmar. De utvalda som tidigare varit ensamma om att kunna efterforska personer, kräver därför nu förbud mot öppna söktjänster eftersom andra inte har samma ”etiska regler” som de själva.
Kopplingar till Researchgruppen
Juridikfronten har nära kopplingar till Researchgruppen som själva byggt gigantiska personregister. Juridikfrontens jurist startade Juristinstitutet tillsammans med kändisjuristen Mårten Schultz som var med i Trolljägarna. Ett TV3-program där Researchgruppen spårade upp personer på internet, som Robert Aschberg sökte upp med filmkameror och lämnade över skadeståndskrav. Mårten Schultz var juridisk rådgivare i tv-programmet.
Både Researchgruppen och Juridikfronten har också nära samarbete med Expo som upprepade tillfällen hyllat Juridikfrontens arbete. Flera medlemmar från de olika grupperna är vänner på Facebook, har skrivit debattartiklar tillsammans eller varit dubbelanslutna. Medan Expo fungerar som företrädare i media, arbetar Researchgruppen med att samköra register och spåra skribenter på internet och Juridikfronten formulerar anmälningar och skadeståndskrav.
Både Expo, Researchgruppen och Juridikfronten menar att det är farligt för demokratin om deras metoder att granska människor blir tillgängliga för andra.
Nya Tider granskade Juridikfronten med hjälp av Lexbase
I kommande nummer av Nya Tider publiceras ett stort avslöjande om Juridikfronten angående uppgifter i ett inspelat telefonsamtal där två medlemmar pratar om att skriva egna hatkommentarer och sedan kräva skadestånd. Flera medlemmar pekas ut i samtalet, däribland Juridikfrontens ordförande.
Juridikfronten har själva bortförklarat samtalet med att det rörde sig om en enda person. Men Nya Tider har granskat de olika skadeståndskraven som Juridikfrontens medlemmar gjort och kan visa att det stämmer väl in med vad som påstås i telefonsamtalet. Flera medlemmar har tjänat stora pengar genom att de själva eller deras vänner upptäckt förtal om dem på bloggar och kommentarsfält.
En stor del av Nya Tiders granskning hade inte varit möjlig utan söktjänster som Lexbase.
Sedan Juridikfronten fått veta att Nya Tider jobbat med en artikel om deras skadeståndskrav har föreningen hört av sig ett tiotal gånger och skickat mejl där de uppmanar Nya Tider att ”vara försiktiga” och Nya Tiders reporter inte ska tro att det finns något scoop eller nyhetsvärde i den planerade artikeln.
Nu har Juridikfronten anmält en av sajterna med offentliga domar och vill även få stopp på Lexbase, med fler. Något som skulle göra liknande granskningar omöjliga i framtiden i och med att sökverktygen återigen skulle bli förbehållna bara vissa utvalda journalister. Sådana journalister som delar Juridikfrontens uppfattning om vad som har nyhetsvärde.