Förenta staternas grundande fäder var måna om att medborgarna tillsammans skulle besluta om samhällets framtid, vilket förutsatte fria och rättvisa val, individuella rättigheter och en oinskränkt yttrandefrihet. USA har länge präglats av dessa ideal på alla nivåer och invånarna har bland annat rätt att utse sina företrädare och sheriffer, misstänkta brottslingar döms av en jury ur allmänheten, och fullständig yttrandefrihet är inskriven i lagen – det är fullt lagligt att säga saker som i många europeiska länder skulle ge mångåriga fängelsestraff.
Men hur ser det ut i verkligheten i dagens Amerika?
I detta nummer går Dan Malmqvist igenom en rad företeelser som inte rimmar med bilden av Förenta staterna som en demokrati. Det mest slående är bristen på yttrandefrihet. Vad spelar det för roll att man får säga och skriva vad man vill, om det aldrig når adressaterna?
I dag förs det mesta av samhällsdebatten i sociala medier. Medborgare delar sina tankar på Twitter, kommenterar samhällsfenomen på Facebook och lägger upp videoklipp från nyhetshändelser på Youtube. Där har debatten länge varit fri, eller i alla fall friare än på tidningarnas debatt- och insändarsidor.
Allt fler inser att de stora privata medierna som dagstidningar och nyhetskanaler har en agenda och inte låter alla röster komma till tals. President Donald Trump har tagit denna insikt till en ny nivå när han helt förbigick de traditionella medierna och i stället kommunicerade med det amerikanska folket direkt via Twitter. På så vis kunde hans budskap inte förvrängas, filtreras och ”analyseras” till oigenkännlighet.
Men nu har även de sociala mediebolagen gett sig in i partipolitiken. På Googles huvudkontor säger man öppet att man kommer att göra allt för att Trump inte ska bli omvald. Twitter har rakt av censurerat presidentens meddelanden flera gånger. Folkets valde företrädare förhindras alltså att kommunicera med nationen, bara för att it-jättarnas bolagsägare inte gillar det han säger.
Valpåverkan har varit särskilt tydlig när det kommer till Trumps anhängare. I förra valet, då Trump mot alla odds blev vald, dominerade hans hejarklack de sociala medierna. Åtskilliga konservativa tankesmedjor, videobloggare, medborgarjournalister och skämttecknare lyfte fram honom och hans idéer. Alla dessa har stängts av nu. Tystats.
Är det värdigt en demokrati?
Samtidigt som man osynliggör Donald Trumps stora supporterbas lyfter medierna fram obskyra röster från HBTQ-rörelsen och olika etniska minoriteter, och låter dem representera det amerikanska folket. Märk väl att de Trump-anhängare som trots allt finns inom dessa sexuella och etniska minoriteter aldrig släpps fram av dessa medier.
Lägg till detta George Soros gigantiska donation på nästan en halv miljard svenska kronor, som ska få väljarna att inte rösta på Trump. Vad är otillbörlig valpåverkan om inte detta?
De dominerande medierna i USA fokuserar på misstänkt valpåverkan från Ryssland eller andra intressen, en inblandning där anklagelserna är vaga och ingen har kunnat knytas till något konkret. Samtidigt pågår en omfattande valpåverkan mitt framför ögonen på dem, utan att de nämner det med ett ord. Och då är denna engångsdonation bara den synliga toppen på isberget.
Donald Trump har inte haft det lätt i Vita huset. Trots att han gjort sitt bästa för att byta ut olika beslutsfattare och myndighetschefer, har ”Den djupa staten” fortfarande en oerhörd makt. När Trump går ut i ett offentligt uttalande och meddelar att han bestämt att han ämnar dra tillbaka alla amerikanska soldater från Syrien, så är snart någon försvarstalesman där och säger att det ska vi inte alls.
Som president har Trump verkligen varit vingklippt, men ändå sakta men säkert börjat få kontroll över administrationen. Det är detta som hans motståndare mest av allt fruktar. Att han ska kunna infria sina löften om att stoppa amerikanska utländska äventyr och ta hem soldaterna – allt under devisen Amerika främst.
Jag har skrivit det förr och det blir allt mer uppenbart för var dag vi kommer närmare valet. Den djupa staten, de vänstervridna universiteten, de förljugna medierna och de censurerande it-jättarna kommer att göra allt för att förhindra folket från att få korrekt information, stoppa Trump från att kommunicera med nationen och förvrida bilden av vad han står för.
Jag tror dock inte att det kommer att lyckas. George Soros har pumpat in pengar i den militanta rörelsen Black Lives Matter. Också de sociala medieplattformarna har tagit våldsverkarna till sitt hjärta och censurerar all debatt om deras illdåd, samtidigt som vänstervridna akademiker ger dem moraliskt alibi. Men vanliga människor, inte minst företagare som fått sina affärer sönderslagna, ser vad som händer. De låter sig inte luras.
Här har Soros gjort ett misstag. BLM-kaoset kommer inte att tvinga väljarna att rösta bort Trump. Tvärtom. Trump ses allt mer som en garant för lag och ordning i en orolig tid. Den tysta majoriteten i USA är fortfarande stor nog för att inte låta sig köras över. Men Trump måste också börja slå tillbaka – återställa yttrandefriheten och sätta stopp för otillbörlig valpåverkan.