Snart kommer alla bilar med förbränningsmotor att förbjudas, men vad händer med våra personliga koldioxidutsläpp? Genom vår metabolism omvandlas inandningsluftens syre till utandningsluftens koldioxid, och eftersom planeten är hem år inte mindre än åtta miljarder människor bidrar vi kollektivt till växthuseffekten.
Många är medvetna om hur deras konsumtionsmönster påverkar klimatet. De känner ett personligt ansvar för de varma somrarna och de ovanligt hårda hagelstormar som drabbat flera kontinenter. De cyklar till jobbet, väljer matvaror med lågt koldioxidavtryck och om de måste flyga, till exempel till en klimatkonferens, så är de alltid noga med att bocka för rutan att de vill klimatkompensera genom att betala en tia extra.
Ändå varnar nu psykiatrin för att klimatångest griper tag i främst den yngre Greta-generationen. Från Wikipedias artikel om klimatångest:
”Ibland dyker den upp i samband med psykoser, men betydligt vanligare är att den tar sig uttryck som katastroftankar inför framtiden, ångest, oro, hopplöshet och/eller depression – ofta i kombination med en känsla av maktlöshet.”
Men nu finns alltså en lösning: koldioxidmasken. Det är en enkel mask som man bär över näsa och mun och som effektivt fångar in utandningsluftens koldioxid. Projektet sponsras av World Economic Forum, som går i bräschen för innovativa lösningar på mänsklighetens angelägna problem. Bakom konstruktionen står det svenska företaget BreathLess, som ingått ett startup-samarbete med den filantropiska stiftelsen.
Masken finns enligt BreathLess i två utföranden. Den ena är en enkel filterbaserad variant som bara väger 150 gram och som fästs mot ansiktet med två gummisnoddar. Koldioxiden fastnar i filtermaterialet och kan sedan grävas ned i marken. På så vis återförs jorden den koldioxid som människan pumpat upp i form av olja.
– Många har vant sig vid att bära mask under coronan, så det här är egentligen inget som kommer att påverka vårt liv negativt, menar en av uppfinnarna, Bert Mankväv, i en kommentar.
Nackdelen är att maskens filter fylls ganska snabbt och man måste byta mask åtminstone en gång i timmen, oftare vid högre ansträngning. Därför har man även en lite större variant som lagrar den uppsamlade koldioxiden i en särskild behållare på ryggen.
– Vi fick idén när vi tittade på hur våra kollegor löst problemen med att ta hand om metangas som kor rapar ut, säger BreathLess vd Tomas Ljugborg.
Nu arbetar uppfinnarna på en version som ska fånga upp människors metanutsläpp från matsmältningen också.