Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, visas ut ur EU-parlamentet av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: EU
Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, visas ut ur EU-parlamentet av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: EU

Ungern utesluts ur EU-val – anses vara en ”valautokrati”

APRILSKÄMT
För att ”skydda demokratiska värden” i Europa har EU-kommissionen beslutat att utesluta Ungerns väljare från det kommande EU-valet som hålls i juni. Detta sedan Ungern återigen befunnits bryta mot EU:s regler om ”lagstyre och demokrati”. Istället kommer AI att fördela ungrarnas röster.

EU-kommissionen fattade idag den 1 april ett beslut om att återigen straffa Ungern för att man bryter mot ”EU:s grundläggande värden”. Redan tidigare har Ungern berövats stora delar av sina EU-bidrag eftersom landet inte anses uppfylla EU:s normer för mänskliga rättigheter och lagstyre. Ledande EU-parlamentariker betecknade då landet som en ”hybridregim som bygger på valautokrati”.

Droppen kom när Ungern beslutade att förbjuda utländsk påverkan på ungerska val, vilket anses ha varit riktat mot filantropen George Soros och hans demokratistiftelser. Eftersom utländska aktörer hädanefter inte kan utöva inflytande genom donationer till de ungerska partier de föredrar, anser EU inte längre att landet är en riktig demokrati, utan en ”valautokrati”. Under sådana omständigheter är allmänna val inte bara meningslösa, utan ett direkt hot mot demokratin, menar EU-kommissionen.

EU-parlamentet har därför beslutat att fördöma dessa ”avsiktliga och systematiska försök från den ungerska regeringen” att underminera europeiska värden och krav, vilket resulterat i överträdelseförfaranden enligt Artikel 7.

I ett pressmeddelande citerar man Parlamentets rapportör om situationen i Ungern, Gwendoline Delbos-Corfield (Greens/EFA, FR):

– Vår slutsatser är tydliga och oåterkalleliga: Ungern är inte en demokrati. Det är idag mer angeläget än någonsin för Parlamentet att anta denna ståndpunkt, med tanke på den alarmerande takten med vilken lagstyret vittrar bort i Ungern.

EU-kommissionen har med anledning av detta sett sig tvingad att låta Ungern ta konsekvenserna av sitt handlande, annars hade Kommissionen själv brutit mot EU:s regler.

”Europeiska kommissionen har idag beslutat att utesluta de ungerska väljarna från att delta i EU-valet och genom det utse sina företrädare i Europaparlamentet”, meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen den 1 april.

Istället kommer Ungerns EU-parlamentariker att utses av artificiell intelligens (AI) som EU-kommissionen tagit fram speciellt för dylika fall. Det ”AI-assisterade” valresultatet anses ha större möjligheter att spegla Ungerns verkliga valutfall ifall landet inte hade varit en ”valautokrati”.

Om det AI-assisterade valet slår väl ut, är det tänkt att fungera som en modell för framtida val även i andra EU-stater.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ukrainska terrorister hotar mörda ungersk toppolitiker

Ukrainska terrorister hotar mörda ungersk toppolitiker

🟠 UTRIKES László Toroczkai, partiledare för det nationalistiska partiet Mi Hazánk i Ungern, meddelar i en film att han fått ta emot flera mordhot från ukrainska terrorister. I filmen visas hoten upp, både i form av dokument och en videosnutt där terroristerna bär mask. Personerna som hotar honom har information om exakt var Toroczkai befunnit sig, vilket han förmodar beror på att de kunnat spåra hans kontokort. Enligt Mi Hazánk tillhör terroristerna Krakenregementet som lyder under underrättelseenheten vid Ukrainas försvarsministerium. Toroczkai vägrar dock att vika sig. ”Skicka inga fler brev till mig, för jag förhandlar inte med terrorister”, säger han. Nya Tider har översatt filmen till svenska.

Läs även:

Franska frontsoldater i Ukraina

Franska frontsoldater i Ukraina

🟠 UTRIKES Under måndagskvällen den 22 april och följande natt sändes i franska BFM TV ett ovanligt reportage från den ukrainska fronten, där flera franska soldater deltar i riskfyllda operationer. Vilka är de? Och varför riskerar de sina unga liv?

Världen rustar upp militärt

Världen rustar upp militärt

🟠 UTRIKES Totalt har världens totala militärutgifter ökat med 6,8 procent mellan 2022 och 2023. Totalt spenderades över 2 443 miljarder dollar under förra året. Mest påtaglig är ökningen i Natoländer men å andra sidan ses stora ökningar också i Ryssland och Kina.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mystiska gravplatsen

🟠 HISTORIA Platsen där det ensamma järnkorset står är känd som Falks grav, men egentligen ligger rånmördaren Jonas Falk inte begravd där. Istället är det hans avrättningsplats som järnkorset vars inskription lyder ”FALK – 1855” markerar. Vad som gör denna plats till ett mysterium är blommorna. Varje sommar ligger nämligen färska blommor på Falks grav och trots kameraövervakning vet man fortfarande inte vem eller vilka som lägger dit dem.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.