Kommunstyrelsen i Lidingö stad beslutade 2017 att säga upp alla bostadskontrakt med “nyanlända” som fått boende av staden enligt bosättningslagen från och med 1 mars 2016 och som bott i kommunen i de två år som bosättningslagen gäller. Men beslutet gjorde miljöpartister upprörda så till den grad att de överklagade för att försöka tvinga kommunen att låta invandrarna bo kvar. Nu har kammarrätten i Stockholm klargjort att kommunen har lagen på sin sida. En dom som kan komma att påverka andra kommuner som fattar samma beslut om att säga upp invandrares bostadskontrakt.
Miljöpartister upprördes – vanligt folk hyllade beslutet
Beslutet presenterades i oktober 2017 av den styrande majoriteten med Moderaterna i spetsen som en följd av att uppåt 400 invandrare fortfarande efter två år inte hittat egna boenden. Istället bodde de kvar i de bostäder som Lidingö tvingades skaffa fram efter bosättningslagen. Reaktionerna på beslutet om att säga upp bostadskontrakten var blandade med en tydlig skiljelinje mellan miljöpartiets representanter och övriga politiker och boende i kommunen.
− Det var inget lätt beslut men det som har varit vägledande i bedömningen är att alla Lidingöbor skall behandlas lika, ha samma rättigheter och samma skyldigheter. Men jag kan också se en poäng med att ställa krav och tidigt lägga ett ansvar på den nyanlände att forma sitt eget liv i Sverige, och i det ingår att också ordna sitt eget boende. Det här är en viktig principfråga, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes (M) i ett pressmeddelande.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.