I nästan samtliga europeiska länder, inklusive Sverige, krävs märkning av de produkter där GMO ingår, men inte i till exempel USA och Kanada. I USA har dock ett lagförslag om en sådan märkning just antagits av Senaten och förväntas antas även av Representanthuset, men kritiker menar att lagtexten huvudsakligen har utformats av GMO-industrin själv och dessutom kan komma att försvaga den lagstiftning som redan finns på delstatsnivå i till exempel Vermont.
Enligt den nya lagen kan livsmedelstillverkare välja mellan tre olika sätt att informera om genmodifierat innehåll; i skrift på paketet, en länk till en webbsida eller telefonnummer, eller genom en kod som kan läsas av en smartphone som då ger mer information. Det är framför allt det sista alternativet som kritikerna vänder sig emot, eftersom produktens ingredienser då endast framgår för de konsumenter som har en smartphone. De anser att enbart text på paketet är acceptabelt och att de övriga alternativen har inkluderats just för att göra det svårare för konsumenterna att ta del av innehållsdeklarationen.
Den tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders, senator från just Vermont, har länge arbetat för obligatorisk märkning av GMO i livsmedel. Han menar att lagens definitioner av vilka livsmedel som ska kräva märkning kan skapa kryphål som i sin tur kommer att leda till legala problem. När Sanders blev besegrad av Hillary Clinton om vem som ska vara Demokraternas presidentkandidat, menade en del att GMO-industrins kandidat vann.
USA:s motsvarighet till Livsmedelsverket uttrycker sin oro inför att exempelvis livsmedel som innehåller olja från genmodifierade sojabönor inte kommer att behöva märkning, men enligt lagens motståndare verkar det överhuvudtaget råda förvirring kring vad som omfattas.
Lagförslaget anses av många vara en seger för GMO-industrin, som tillsammans uppges ha spenderat runt hundra miljoner dollar under 2015 för att stoppa obligatorisk märkning, och nu har påverkat lagens utformning för att gynna dem själva. Vad som är särskilt anmärkningsvärt är att inga straff eller böter drabbat det företag som inte följer lagen.
Genetiskt modifierade organismer (GMO), där man i laboratorium förändrat arvsmassan så att de får efterfrågade egenskaper, har länge varit ett omdebatterat ämne, framför allt när det gäller livsmedel. Kritiker menar att vi i dag inte kan överblicka effekterna av genförändringarna. Skottland och Ryssland har sagt sig villiga att helt förbjuda GMO i livsmedel.