<strong>Eltraktorn</strong> ska drivas av de sex stora solpanelerna som Kurt Hansson installerat på sin gård i Sala. Energin räcker mer än väl för att försörja hela gården så länge solen är uppe och skulle även kunna driva traktorn, men utmaningen är att hitta ett praktiskt sätt att koppla traktorn till strömkällan. Foto: Nya TIder

Lokal självförsörjning

På olika håll i Sverige arbetar man lokalt för att uppnå högre grad av självförsörjning. Det handlar om allt från att odla och konsumera lokalt för att eliminera långväga transporter och få kunskap om vad det är för livsmedel man äter, till att bygga reservsystem för att klara sig vid långvariga elavbrott.
Det ångar och det ryker. Karl-Hilmer Wats skrattar när det blir fel och vatten rinner ut där det inte ska. Foto: Nya Tider
Det ångar och det ryker. Karl-Hilmer Wats skrattar när det blir fel och vatten rinner ut där det inte ska. Foto: Nya Tider

Lokal ekonomi och närhet mellan produktion och konsumtion är något som intresserar allt fler. För många handlar närproducerat om kvaliteten på grödorna och en känsla av att gynna sin egen bygd. Det finns dock de som uppfattar det som mer än så, det handlar om att stå rustad inför möjliga samhällskriser av större eller mindre slag. Nya Tider har tidigare skrivit om risken av att solstormar slår ut elnätet, att en smitta som ebola paralyserar samhället så att ingen vågar sig utanför dörren eller kravaller som okontrollerat sprider sig från förorter och lamslår samhällsviktiga industrier. Dessa är hypotetiska risker, men en sak vet vi av nödvändighet kommer att inträffa, och det är att oljan börjar sina.

Medvetenheten om att oljan inte kommer att finnas för alltid ökar. Medan ”oljetoppen” betraktades närmast som en konspirationsteori för ett decennium sedan har nu allt fler även offentligt börjat tala om att man måste börja planera för en kraftig prisstegring i drivmedelpriserna när oljan blir allt kostsammare att utvinna om några år.

Eltraktor från 1923. "Nils Forsblads elektriska traktor hade sin strömtillförsel genom en isolerad kabel. Konstruktionen tillät inte rundkörning på fältet. En allvarlig nackdel. År 1923. JTI"
Eltraktor från 1923. “Nils Forsblads elektriska traktor hade sin strömtillförsel genom en isolerad kabel. Konstruktionen tillät inte rundkörning på fältet. En allvarlig nackdel. År 1923. JTI”

Priset på oljan styr dessutom många mekanismer i samhället, inte minst matpriserna. Den mat som var och en av oss äter per dag kostar cirka 3 liter olja att producera och transportera till vår tallrik. Vi har alla sett vad högre matpriser kan orsaka för samhällsomvälvningar under den ”arabiska våren” som följde på brödkravallerna 2011.

1910 gick det åt ett fat olja för att få upp hundra fat olja ur marken, i dag räcker ett fat bara till att utvinna tio fat.

Det kommer troligen inte att gå att ersätta oljan med något som är likvärdigt i pris och energitäthet. Billiga långväga transporter kommer inte att vara möjliga och infrastrukturen får anpassa sig till detta. Det innebär mer lokal produktion för lokal konsumtion och mer självhushållning.

Den svenska politiken går i dag i motsatt riktning. 1947 hade Sverige som uttalat mål att vara självförsörjande. Det ansågs vara en viktig del av Sveriges försvar och en trygghetsförsäkring. I samband med att Sverige gick med i EU övergavs denna målsättning. EU kommer att hjälpa oss vid en kris, är den officiella förklaringen. Det har fått som följd att Sveriges mat endast skulle räcka en vecka, om importen av någon anledning skulle upphöra. Bara hälften av all mat som konsumeras i Sverige har inhemskt ursprung, att jämföra med till exempel Finlands 80 procent. Det är som upplagt för problem.

I vår överlevnadsserie i Nya Tider har vi tagit upp vad man som individ kan göra för att förbereda sig på det oförutsedda och hur man bör agera i givna krissituationer. Än bättre är förstås att i sin bygd skapa förutsättningar för att gemensamt hantera kriser och stå rustade för framtida utmaningar genom att vara så lokalt självförsörjande och oberoende som möjligt.

Nya Tider har besökt några eldsjälar som driver olika projekt för ökad lokal självförsörjning vad gäller energi.

Är det varmt än? Anders Sandin håller reda på vattentemperaturen från kylaren. Foto: Nya Tider
Är det varmt än? Anders Sandin håller reda på vattentemperaturen från kylaren. Foto: Nya Tider
Inte bara solel. Kurt Hansson använder även sol till uppvärmning av vatten i dessa solfångare. Foto: Nya Tider
Inte bara solel. Kurt Hansson använder även sol till uppvärmning av vatten i dessa solfångare. Foto: Nya Tider
El från ved. I Sätra brunn i Sala kommun arbetar man med lokala råvaror för elproduktion. Närmast kameran vedpannan, Karl-Hilmer Wats står vid Volvomotorn och vid utgången till containern står elgeneratorn. Foto: Nya Tider
El från ved. I Sätra brunn i Sala kommun arbetar man med lokala råvaror för elproduktion. Närmast kameran vedpannan, Karl-Hilmer Wats står vid Volvomotorn och vid utgången till containern står elgeneratorn. Foto: Nya Tider
Tänder på. Processen startas genom att veden tänds på nedtill och sedan får glöda långsamt. Foto: Nya Tider
Tänder på. Processen startas genom att veden tänds på nedtill och sedan får glöda långsamt. Foto: Nya Tider

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Läs även:

”Vips blev konspirationsteorin till ovedersäglig fakta”

”Vips blev konspirationsteorin till ovedersäglig fakta”

🟠 – Minnesceremonin för Estoniakatastrofens offer blev för mycket för SVT På 30-årsdagen av passagerarfärjan M/S Estonias förlisning hölls en högtidlig minnesceremoni på Djurgården. Bland gästerna återfanns bland andra kungaparet och statsministern. Hela tillställningen sändes av statstelevisionen, men försvann från SVT efter bara en vecka.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.