Vid en presskonferens i början av maj presenterade Moderaterna, genom Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson, ett antal punkter som skulle förbättra integrationen. Ett förslag handlade om att införa tillfälliga uppehållstillstånd, som skulle bli permanenta om personen ifråga fick en anställning i Sverige. NyT analyserade hela utspelet vecka 20/2015.
Tisdagen den 26 maj, när socialförsäkringsutskottet skulle ta ställning till ett sverigedemokratiskt initiativ med bland annat förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, valde Moderaterna dock att rösta ned det. Initiativet, som lämnades in av Linus Bylund och Jennie Åfeldt, innehöll följande punkter:
- Återkomma med ett förslag där tillfälliga uppehållstillstånd används i större utsträckning.
- Se över undantagen i försörjningskravet för anhöriginvandrare och öka kravets omfattning.
- Säkerställ att Migrationsverket alltid förhåller sig till gemensamma EU-regler som exempelvis Dublinförordningen.
- Höja straffet för flyktingsmuggling.
- Effektivisera verkställandet av avvisningsbeslut.
- Upprätta en princip om säkra länder för ursprungsländer där skyddsskäl i normalfallet saknas.
Varje punkt har sin motsvarighet i formuleringar på Moderaternas egen hemsida, där förslag för ”En förnyad integrations- och migrationspolitik” presenterades den 8 maj. Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Marcus Wiechel uppger till nätsidan Nyheter Idag att han rentav utgått från Moderaternas presentation när han utformade initiativet.
När Nya Tider kontaktar Johan Forssell (M), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, får vi dock veta att förslagen på Moderaternas hemsida inte alls är Moderaternas förslag:
– De aktuella förslagen kommer från en arbetsgrupp inom Moderaterna. Som nämndes såväl när den tillsattes som när slutsatserna presenterades på en pressträff i maj, kommer förslagen att behandlas på Moderaternas partistämma efter sommaren. Det är viktigt för oss att våra medlemmar och valda ombud får en möjlighet att diskutera och tycka till om viktiga politiska förändringar.
Först efter partistämman är förslagen, förhoppningsvis, officiell moderat policy. Påståendet att Moderaterna i socialförsäkringsutskottet skulle ha röstat emot det egna partiets politik, är således helt grundlöst, säger Forssell till Nya Tider.
Detta var dock inte enda gången Moderaterna i praktiken valde att rösta mot en linje man tidigare har kommunicerat. Den 30 april i år undertecknade de framträdande moderaterna Beatrice Ask och Tomas Tobé en artikel på DN Debatt med rubriken ”Vi föreslår att organiserande av tiggeri ska kriminaliseras”. När Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas representant i justitieutskottet där Ask dessutom är ordförande, lade fram ett initiativ om just detta, röstade Moderaterna mot det.
Johan Forssell (M), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, menar att Moderaternas förslag som de presenterar på sin hemsida inte är partiets officiella policy, och att man därför röstar emot dessa förslag när Sverigedemokraterna för fram dem.