När folket lägger sig i politiken

En politiker ska tjäna folket, heter det. När man tittar på de etablerade partiernas inställning verkar uppfattningen vara den motsatta, och ju högre upp i hierarkin, desto längre bort från folket och folkviljan verkar politikerna vara.

I detta nummer tar vi upp turerna kring vägtullarna i Göteborg. Flera partier hade i valrörelsen 2006 sagt att de var emot tullar, men svängde efter valet och införde tullar ändå. Det blev en proteststorm hos folket och efter en namninsamling tvingades politikerna att anordna en folkomröstning i frågan. Det blev ett tydligt nej, men politikerna tänker ändå ha kvar tullarna.

Demokratiskt?

Detta påminner om den riktigt brännheta frågan i dagens Sverige, invandringen av över 100 000 människor per år från främst arabvärlden och Afrika. Invandringsvolymen är tabu att ifrågasätta, det är bara ”utmaningen” med integrationen som får diskuteras. Sverigedemokraterna, som föreslår att Sverige anpassar sin invandring till nivåer som finns i våra grannländer, utmålas som rasister. Någon folkomröstning om invandringspolitiken kan inte tillåtas, trots att det är en fråga som redan förändrat det svenska samhället till oigenkännlighet på bara något årtionde.

En enda gång har en sådan omröstning hållits. Det var 1988 i den lilla skånska kommunen Sjöbo, tack vare centerpartisten Sven-Olle Olsson och hårt arbete från många idealister. Att folkomröstningen tilläts kanske berodde på att man tänkte att det var en liten landsbygdskommun som ännu var naiv eftersom man inte haft någon erfarenhet av mångkulturen. Kanske ville man få lite demokratisk fernissa på det mångkulturella projektet. Det blev ett rungande nej, nästan 70 procent röstade emot mottagande i kommunen.

Resultatet blev att Sjöbo därefter utmålades som rasismens fäste, inga fler omröstningar om invandringen har därefter hållits någonstans i Sverige. Migrationsverket har slagit upp sina förläggningar på ort efter ort trots befolkningens uppenbara ovilja. Sedan omröstningen i Sjöbo har makthavarna gjort stora ansträngningar för att täppa till detta demokratiska hål, bland annat antog man en ny grundlag där det dels krävs fler underskrifter i en kommun för att få till stånd en folkomröstning (10 procent av befolkningen mot 5 procent tidigare), dels har man gett kommunfullmäktige möjligheten att genom ett enkelt ”demokratiskt” majoritetsbeslut ändå stoppa folkomröstningen.

Föraktet mot folkviljan märks också på EU-nivå. När folket i Europa sade nej till en EU-superstat, i och med den så kallade EU-konstitutionen, så tonade politikerna bara ned retoriken om EU-president och EU-hymn lite, och lanserade samma förslag igen, nu kallat Lissabonfördraget. Men i denna andra omgång fick inte längre folket vara med och tycka till, de hade ju röstat ”fel” förra gången, nu skulle bara regeringarna godkänna fördraget. Det enda land som folkomröstade, eftersom landets grundlag kräver det, var Irland – med ett rungande nej som resultat, trots att samtliga etablissemangspartier stod på ja-sidan. Man vad gör det? Gör om gör rätt! Efter lite ”morot och piska” fick man så till slut även Irland att rösta ”rätt”. Sveriges politiker hade så klart ratificerat Lissabonfördraget redan innan Irland tvingats rösta ja.

Svenska politiker verkar tycka att folkomröstningar är direkt odemokratiska, i alla fall om resultatet inte faller dem i smaken. Till exempel folkomröstningen i Schweiz år 2009, där folket sade nej till att nya minareter skulle få uppföras i landet, har fördömts av det svenska etablissemanget som ”odemokratisk”. De har definierat om demokrati till att beteckna resultatet, inte beslutsprocessen. Den schweiziske socialdemokraten Andreas Gross uttalade sig på liknande sätt som sina svenska kollegor: ”Vi måste skydda direkt demokrati från majoritetens tyranni.”

I politikernas ögon verkar demokrati vara att folket röstar som politikerna vill, inte att politikerna ska följa folkviljan.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.