Ämnet som går under namnet ”kritiska vithetsstudier” kan sägas handla om hur vita människor uppfattas som norm och om de privilegier som denna rastillhörighet anses medföra. På Göteborgs universitets hemsida, dessutom under forskning och forskarnätverk, presenteras VitKrits aktiviteter som:
”Ett seminarium för dekolonialitet inom humaniora och konst, vars övergripande syfte är att utgöra ett forum för humanvetenskaplig och konstnärlig forskning vid Göteborgs universitet som sätter dekolonialitet i fokus för sitt kunskapsintresse.
I själva verket omfattar VitKrit en serie seminarier och är ett samarbete mellan Institutionen för kulturvetenskaper, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Institutionen för språk och litteraturer samt Institutionen för svenska språket. Höstens första seminarium skedde den 19 september och tog sitt avstamp i ett avhandlingsprojekt inom litteraturhistoria:
”…där ras- och vithetskritiska såväl som icke-humanistiska perspektiv bygger upp den vetenskapliga ansatsen i syfte att läsa svenskspråkig litteratur från tidigt 1900-tal på dekoloniserande vis.”
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.