Rapporten, som är skriven av Ann-Cathrine Jungar (forskare knuten till Södertörns högskola), avhandlar de 31 folkomröstningar som under perioden 2011-2020 tillkommit på folkinitiativ via namninsamling. Ytterligare sex kommunala folkomröstningar har hållits, men har då ägt rum på initiativ av kommunfullmäktige. Dessa behandlas inte i rapporten.
Ett folkinitiativ är ett direktdemokratiskt verktyg där man samlar in underskrifter för en folkomröstning. Initiativtagarna måste uppnå handskrivna underskrifter av minst 10 procent av kommunens röstberättigade befolkning inom en sexmånadersperiod för att tvinga kommunfullmäktige att ta upp frågan. Det är sedan fortfarande upp till politikerna att besluta om huruvida en folkomröstning ska hållas eller inte.
I en majoritet av fallen vägrar kommunfullmäktige att hålla någon folkomröstning, trots att mer än 10 procent av befolkningen begärt det, varför frågan då rent tekniskt begravs. Ingen möjlighet finns att ompröva ett sådant beslut.
I 31 fall har dock kommunfullmäktige beslutat att gå vidare med folkomröstningen. SKR:s rapport visar att kommunpolitikerna ändå struntar i att följa folkomröstningens resultat i 58 procent av fallen (18 av 31 omröstningar). Endast i 12 fall, 39 procent, har man följt resultatet. Utöver dessa fall finns ett undantagsfall där Svedala kommun folkomröstade om att stoppa planerna på att bygga ett fängelse i kommunen. Kriminalvården drog tillbaka förslaget efter folkomröstningen, innan politikerna hann fatta beslut om man skulle följa resultatet eller inte.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.