Det var för flera år sedan som lantbrukaren Lennart Larsson var ute och plöjde en av åkrarna på Hellerö Gård i Västra Ed socken, nordöstra Småland. Plötsligt hakade plogen i en stor sten, närmare 2 meter lång och över 1 meter bred. Han flyttade stenen till åkerns kant, som vilken annan röjningssten som helst. Men stenen som var platt kanske kunde användas till något vid ett senare tillfälle tänkte lantbrukaren. För några dagar sedan skulle han använda den som ett trappsteg men när han vände på stenen upptäckte han att den var täckt av runor på undersidan. Istället för att använda stenen som byggmaterial kontaktade familjen Västerviks Museum som besiktigade den och kunde avslöja spännande detaljer om runstenen och dess historia.
Ett otroligt fynd
Runolog Magnus Källström på Riksantikvarieämbetes Runverket kontaktades av Västerviks Museum och redan dagen därpå kom han för att göra en första dokumentation.
– Årets fynd! Eller bättre än så! menar Källström, som bekräftar att det var många år sedan man hittade en helt okänd runsten. Magnus, som är docent i nordiska språk med runstenar som specialitet, kunde omgående tolka stenens inskrift.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.