Den 30 oktober skedde invigningen av den nya järnvägssträckan mellan Söderhamn – Kilafors och Trafikverket hade bjudit med ungefär 35 representanter från företag, tjänstemän, region- och länsråd i Gävleborg som sedan reste den 3 mil korta sträckan. Enligt Trafikverkets meddelanden var stämningen på topp. Det flera år försenade projektet är äntligen i hamn och myndigheten kan ägna sig åt andra allvarliga bekymmer.
– Den här järnvägssträckan är en viktig länk som vi planerat för länge och så plötsligt händer det, äntligen är vi klara, sade Trafikverkets generaldirektör Lena Eriksson när hon klippte invigningsbandet. Sträckan Söderhamn – Kilafors möter näringslivets behov för att säkerställa transporter för gods, med längre och tyngre tåg. Enligt Trafikverkets pressmeddelande fick ceremonin på Segerstabron utföras i ösregn. Segerstabron är en upprustad vacker fackverksbro över älven Ljusnan, inte att förväxla med den intilliggande landsvägsbron som blev känd från den amerikanska filmen The Girl with the Dragon Tattoo. Trots ösregnet under invigningen var Oliver Dogo, Handelskammaren Mittsveriges VD, ändå nöjd.
– Nu när vi har rustat upp järnvägen mellan Söderhamn och Kilafors så har det skapats en viktig länk för godstransporter som kan avlasta Ostkustbanan norrut. Samtidigt har vi ökat säkerheten vid järnvägen betydligt eftersom vi under arbetet kunnat stänga ett 40-tal järnvägskorsningar, sade Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon i ett pressmeddelande. Banan blir en viktig länk för hela järnvägssystemet, men särskilt för Ostkustbanan, Stockholm–Sundsvall.
Det är sedan flera år fullt på järnvägarna i Gävleområdet och behoven av fler snabbtåg från Umeå och Sundsvall till Gävle och Stockholm har därför inte kunnat mötas. Nya Tider har fördjupat sig i vad för problematik som ligger till grund för den här infrastruktursatsningen, men vi börjar med att återge samhällstopparnas glädjefulla utspel över invigningen.
– Den här regionen har fortfarande stora behov, trots de åtgärder som planeras med dubbelspår på Ostkustbanan, åtgärder längs Mittstråket och Norrbotniabanan. Vi behöver öka tempot. Jag hoppas att vi får träffas fler gånger, och lite oftare, för att inviga färdig infrastruktur, önskade Oliver Dogo från Handelskammaren Mittsverige under invigningen.
Vad Trafikverket och Handelskammaren inte lyckas kommunicera ut genom sina gladlynta pressmeddelanden återfinns dock i Trafikverkets olika offentliga handlingar på hemsidan. Det viktigaste av sakfakta är att under de femton åren 2000 – 2015 ökade antalet tåg på Ostkustbanan, Gävle – Sundsvall med 85 procent, eller i siffror under ett vanligt trafikdygn från 35 till 65 och att banan under merparten av de åren förklarats överbelastad. Även utbyggnaden av Ostkustbanan går långsamt.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.