Det är tidningen Hem och Hyra som satt fokus på Malmö stads nya policy vilken stipulerar att var femte lägenhet vid alla nybyggen skall gå till bidragstagare eller bostadssociala insatser. Tilltaget är tänkt att sprida ut Malmös allt fler bidragstagare, varav den stora majoriteten är invandrare, till nya områden och på så sätt “fördela bördan” över hela staden. Men kritiker påpekar att det är skattebetalarna som skall stå för notan för invandrare som skall få lägenheter vanliga svenska arbetare inte har råd med.
Nya och hårda krav skall leda till mer integration
Under våren 2020 fattade tekniska nämnden i Malmö beslut om en ny markpolicy:
Man ville att minst 60 procent av nyproducerade hyreslägenheter skulle gå till bostadskön Boplats Syd. 15 procent skulle kommunen få hyra ut i andra hand för bostadssociala ändamål och kommunen skulle prioritera byggherrar som arbetar med sociala åtaganden som trygghetsskapande åtgärder, och som har höga klimat- och miljöambitioner. Beslutet som väl togs på kommunstyrelsens senaste sammanträde nu i veckan var inte fullt lika drastiskt men ändå anmärkningsvärt.
Det nya beslutet innebär att hyresvärdar som vill bygga nya bostäder i Malmö måste gå med på att lämna var tionde lägenhet direkt till Malmö stad för att över huvud taget kunna få markanvisning. Kommunen blir då förstahandshyresgäst och hyr vidare i andra hand till behövande. Var tionde lägenhet skall nu också lämnas till den regionala bostadskön Boplats Syd och där skall försörjningsstöd räcka som en godkänd inkomst. Lägenheten måste dock inte ligga i det nybyggda huset utan kan komma från något av fastighetsägarens andra hyreshus i staden.
– Det här var enda lösningen, som vi kunde se det, för att få alla att ta sin del av ansvaret i stället för att några få hyresvärdar får bära hela bördan, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden till Hem och Hyra.
– Vi har en koncentration av folk med försörjningsstöd i vissa områden och det här är ett sätt att fördela bördan över staden. Det är viktigt att påpeka att det inte är så att folk med försörjningsstöd missköter sitt boende. Det hänger inte i ihop med vilken typ av inkomst man har.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.