Olympiska spelen 2024: Grenarna och deltagare vi kan förväntas se

Olympiska spelen är en av världens största och mest prestigefyllda idrottsevenemang. Att vara värd för Olympiska spelen är en ära och en möjlighet för en stad att visa upp sig för resten av världen. För 2024 års Olympiska spel har Paris valts som värdstad. Det är en stad med en rik historia och kultur, och det kommer säkert att bli en spektakulär upplevelse för både idrottare och åskådare.

Det är en möjlighet för idrottare från hela världen att tävla på den största scenen och visa upp sin talang och hängivenhet. Samtidigt är det en viktig tid för människor över hela världen att bevittna där allt handlar om att heja på sitt land medan de upplever idrottshistoria. Stämningen har gjort det till en internationell trend och många lägger et och annat bet för att öka spänningen när det tittar på OS.

Ländernas deltagande

Deltagandet brukar vara stort och i den senaste OS upplagan hade evenemanget ungefär 3 600 deltagare från 205 olika länder. Vilket är fler länder än vad som är erkända som egna länder enligt FN. Det beror på att Internationella olympiska kommittén (IOK) har egna kriterier för att erkänna nationer och territorier som deltagare i OS, vilket kan skilja sig från FN:s erkännande av suveräna stater.

Vilka grenar finns det att tävla i?

Precis som de tidigare evenemangen så är grenlistan lång och fylld med många olika former av idrotter. I Paris så kan du bland annat förvänta dig att se de följande idrotterna/grenarna; friidrott, kanot, segling, skyttesport, badminton, basket, bordtennis, boxning, brottning, bågskytte, cykelsporter, fotboll, fäktning, golf och mycket mer.

Inte bara kommer den totala mängden av idrotter att vara stor, utan vi kommer även att se att en enorm mängd länder och deltagare kommer att delta. I det kommande evenemanget kommer vi att se 138 länder tävla i alla grenar ovan. Med dessa faktorer i åtanke så kan vi förvänta oss en stor mängd åskådare, både på plats och via TV eller streamingtjänster. Även om siffrorna från 2021 var höga så ansågs det inte vara nära toppsiffrorna som evenemanget tidigare har sett. Det spekuleras att vi kan se en ökning i antalet tittare för OS i Paris med tanke på tidszonen.

Brasilien

Brasilien är framstående inom flera olympiska grenar. De har en av de högsta antalet med deltagare (148), Även om de deltar i många olika grenar, som segling och judo, så beror det höga antalet delvis på att de tävlar i flera lagsporter. Det första exemplet är fotboll där det finns många världsstjärnor som Vinicius Jr, Alisson Becker, Neymar, Gabriel Jesus och många fler. Inom volleyboll finns det många kvinnliga och manliga talanger att hålla ett öppet öga för i Paris. Några gyllene exempel är Bruno Rezende, Gabriel de Oliveira och Wallace de Souza.

Venezuela

Från ett av de mest deltagande länder till en av de minsta. Venezuela har endast 6 deltagare, men en av dem chockade hela världen när hon tog guldmedaljen inom längdhoppning på ett spektakulärt sätt. Med hennes sista hopp på 15.67 meter lyckades hon bryta rekordet som hon själv hade satt innan, trots att hon redan hade säkrat första plats i tävlingen

Frankrike

Värden för årets OS kommer i år att behöva tas på fullaste allvar eftersom de har det högsta antalet deltagare (434). De har också en lång historia som en framstående nation inom många olympiska grenar. I handboll har de bland annat många nyckelspelare som Kentin Mahé och Dika Mem. En annan av deras största styrkor är fotboll. Med Kylian Mbappe, Antoine Griezmann och Wiliam Saliba som ett par exempel så har de ett ungt och talangfullt lag.

USA

Det kommer alltid att finnas gott om allvarliga tävlare från USA i en mängd olika grenar. En av de som bör få extra uppmärksamhet är när det kommer till simning. Katie Ledecky är ett bekant ansikte för många som har följt de senaste par OS-evenemangen. Hon gjorde sitt första intryck 2012 när hon vann guld under sin första deltävling. Hon är nu 25 år och är redo för en revansch efter hennes senaste deltagning i Japan som inte gick som planerat.

Sverige

Medan Sverige inte hade ett högt antal tävlare så finns det vissa ledande tävlare i vissa grenar. Ett exempel på detta är ingen annan än höjdhopparen Armand Duplantis som återigen slog rekord i Japan. Med sitt konsekventa prestanda lyckades han uppnå 6.19 m, 6.20 m och slutligen 6.21 m, vilket var en spektakulär prestanda för folk över hela världen att bevittna.

Hur kvalificeringsprocessen går till

När det kommer till antalet deltagare från varje land så finns det många bidragande faktorer som påverkar. Både landet i sig och deltagarnas prestanda avgör hur många som kan delta baserat på flera meriter. Nedan kan du läsa om dem.

1) Internationella förbundets kriterier: Varje sport har sitt eget internationella förbund (IF), som fastställer reglerna och kriterierna för olympisk kvalificering i den sporten. Dessa kriterier kan inkludera prestationsstandarder, världsrankningen eller specifika turneringar som fungerar som kval.

2) Prestationsstandarder: I många sporter måste idrottare uppfylla vissa prestationsstandarder för att kvalificera sig till OS. Detta kan innebära att uppnå en specifik tid, poäng eller ranking i utsedda evenemang som leder fram till spelen.

3) Världsranking: Vissa sporter använder världsrankningen för att avgöra OS-kvalificeringen. Idrottare eller lag tjänar poäng baserat på deras prestation i erkända tävlingar, och de högst rankade individerna eller lagen kan säkra platser i OS.

4) Kontinentalt kvalificering: Vissa olympiska platser tilldelas varje kontinent baserat på regionala kvalhändelser. Idrottare eller lag från en viss kontinent kan tjäna sina platser genom tävlingar som hålls inom deras kontinent.

5) Värdlandsplatser: Värdlandet för de olympiska spelen tilldelas vanligtvis ett visst antal platser i varje sport, och dessa platser tilldelas ofta baserat på kriterier som fastställts av IF.

6) Trepartskommissionsinbjudningar: I vissa fall kan trepartskommissionen, som består av representanter från IOC, IFs och National Olympic Committees (NOCs), bevilja inbjudningar till idrottare eller lag som inte har kvalificerat sig på traditionellt sätt men som har visat exceptionella omständigheter.

7) Jokerteckenbidrag: Ett begränsat antal jokerteckenbidrag kan beviljas idrottare som inte har uppfyllt kvalificeringskriterierna men bedöms förtjäna att delta i spelen av olika skäl, såsom främjande av universalitet eller rättvis representation.

De flesta tävlande är nu kvalificerade och motiverade att sätta igång. Om ungefär ett halvår kvar kommer alla att fortsätta träna för att finslipa sina resultat och ge åskådarna en minnesvärd upplevelse med nya rekordsättningar.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Hur en hjälte lämnar arenan

Hur en hjälte lämnar arenan

🟠 KULTUR Heroisk resning är ofta osynlig för de flesta i det ögonblick den visas. Synligheten inträder när manifestationen av obruten vilja och integritet mognat i människors medvetande. Det är hjältars signum.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bröllop – en högtid full av skrock

🟠 HISTORIA Ska du gifta dig? Så trevligt! Hoppas bara att du inte sytt din brudklänning själv! För det vore att tigga om olycka. Och se för allt i världen till att den blivande brudgummen aldrig får se dig i klänningen före bröllopet! För då varar inte förhållandet. Som ni anar är kyrkbröllopsdagen en mycket speciell, magisk dag och man kan inte vara för försiktig.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.