Vi ska följa med en grupp historieentusiaster i vikingagruppen på en rundresa i Västergötland och besöka några historiskt viktiga och intressanta platser. Tillsammans har de hyrt en buss. Chauffören heter Anton och det är Gustav som berättar. Han är väldigt påläst.
Västergötland ingår tillsammans med delar av Småland och några orter i Värmland i Skara stift, som är Sveriges äldsta stift och grundades redan år 1014. Nu undrar ni kanske vad ett stift är så vi börjar med att förklara begreppet: Stift är benämningen på en biskops ämbetsområde. Ett annat ord är biskopsdöme, som är det område där biskopen utövar sin kyrkliga makt. I boken ”Svensk kyrkohistoria” från 1983 av Berndt Gustafsson kan vi läsa att det äldsta dokumentet som handlar om svensk stiftsindelning är Florensdokumentet från omkring år 1120. I detta dokument omnämns sex svenska stift: Skara, Linköping, Tuna (Eskilstuna), Strängnäs, Sigtuna och Aros (Västerås).
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.