Det var i oktober som Carlos Luna, en invandrare från Argentina, vädjade till påve Franciskus om att denne skulle donera en gåva till romerna i Sverige. Luna var upprörd över hur romerna hade det i Båstad, där han bor, och därför bad han påven, som också kommer från Argentina och är en ”vän sedan 40 år”, om hjälp. Påven svarade efter bara några dagar att han hade beslutat att skänka sin kalott, som skulle säljas till förmån för de utsatta romerna. Detta skulle bli en stark signal om att vi i Europa måste skydda romerna.
– Romerna har aldrig själva startat krig, men har alltid blivit förföljda, sade Luna då till SVT.
Onsdagen 3 december skulle alltså auktionshuset Bukowskis sälja kalotten, och pengarna skulle gå till en ny stiftelse för så kallade EU-migranter. Försäljningen skulle dock ske utan utgångspris, eftersom föremålet var så speciellt och närmast omöjligt att värdera. Enligt Carlos är det första gången påven skänker något så personligt. Man kan få en fingervisning om värdet från en auktion på Ebay i september, då en annan påvekalott såldes för 89 000 Euro (cirka 820 000 kronor). Vid det tillfället gick pengarna till att sänka barnadödligheten i Kongo.
I samband med auktionen skrev några kända personer på Bukowskis hemsida om sina möten med den romska kulturen.
– Romer är inte ”de där, långt borta” utan medmänniskor här mitt ibland oss. I Europa. I Sverige. Ofta träffas vi dagligen, på väg till tåget eller utanför mataffären, skriver ärkebiskop Antje Jackelén.
– Det är inte bara romer som lever i samhällets skugga. Vi är många som inte får synas, komma till tals eller finnas till. Vi är kvinnor som dör i nära relationer, vi är muslimer som klandras och vi är rasifierade som förminskas varje dag, skriver Soraya Post, romsk aktivist och EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ.
Bukowskis verkar dock ha haft en viss oro inför auktionens utfall.
– Det skulle kännas förfärligt om den inte blev såld, det är en fantastisk gärning, nästan en julsaga i Dickens anda. Vi kan alla se EU-migranterna frysa på gatorna, så vad vi behöver är en hjälte vid dagens auktion, sade Paulina Sokolow, kommunikationsansvarig på Bukowskis, till Sveriges Radio vid auktionstillfället.
Det var dock närmast skambud som lades på påvekalotten.
– Det kom in bud men de var på väldigt låg nivå. Syftet var att en person skulle kliva fram och erbjuda en rejäl summa, säger Paulina Sokolow till TT. Vilka belopp buden låg på berättar hon däremot inte.
Någon försäljning blev det inte och Carlos Luna ska nu lämna tillbaka kalotten till påven i Rom. Han var förvånad över att alla fagra ord om medmänsklighet från det etablerade Sverige inte visade sig när det kom till plånboken.
– Jag är väldigt förvånad och chockad eftersom jag trodde att många av de mest bemedlade i det här landet skulle se sin chans att kliva fram och göra en insats, säger en besviken Carlos Luna, enligt Aftonbladet.
Auktionsverket Bukowskis bjuder inte in några journalister till sina auktioner sedan 2012, då man anmäldes av den grävande journalisten Gunnel Wahlström, numera verksam på Nya Tider, för häleri. Hon hade uppmärksammat att man försökte sälja en stulen tavla av Carl Larsson och polisen var snabbt på plats för att ta hand om den. Målningen ”Karin skalar äpplen” hade stulits från Norrköpings konstmuseum 1988 och köptes sedan av en norsk samlare som efter många år ville sälja den på Bukowskis, som tog in den trots att de kände till att tavlan var stulen.