Kristofer ”Hugin” Sjöström efter rättegången i Göteborgs tingsrätt. Infällda några av bilderna ha dömdes för. Foto: Privat

Profil inom alternativhögern dömd för sex satirbilder

Den 7 november dömdes Kristoffer ”Hugin” Sjöström i Göteborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp (HMF). Skälet var delningen i slutna grupper på Facebook av ett antal bilder, av den typ som på internet kal­las ”mem”, samt två kommentarer. Sjöström själv menar i samtal med Nya Tider att HMF ”helt enkelt är en åsiktslag”.

De aktuella inläggen bedömdes vara ”uttryck för missaktning mot personer med afrikanskt ursprung och flyktingar med syftning på hudfärg, nationellt ursprung och/eller etniskt ursprung”, vilket gav påföljden villkorlig dom och dagsböter 60 à 50 kronor, samt 800 kronor i avgift till brottsofferfonden. Tingsrätten ansåg vidare att det var klarlagt att just Sjöström publicerat dem och skriver i domen:
”De uppgifter som Kristoffer Sjöström lämnat är så vaga att de i princip inte går att kontrollera. Han har inte preciserat vad han gjort någon av de aktuella dagarna som inläggen publicerades, vem eller vilka som skulle kunna ha lagt upp inläggen eller övrigt detaljer kring hur det kan ha gått till när någon i hans närhet lagt upp inläggen och kommentarerna.”

Nämndemännen som fällde Sjöström var en moderat kvinna från Kode, 70 år, en man från Socialdemokraterna boende i Lindome, 53 år, och en kvinna från Västra Frölunda som representerade Liberalerna, 83 år. Samtliga med svenskklingande namn.

Sjöström menar att lagen hör hemma i totalitära system, och utvecklar för Nya Tider varför:
– Dels är det kriminaliserat att yttra budskap som ej är värdegrundsgodkända av staten, dels råder det omvänd bevisbörda och jag måste själv bevisa min oskuld. Man har uttryckligen ändrat definitionen av ”privat uttalande” i syfte att sätta dit ”rasistiska organisationer”. Det är helt enkelt en politisk åsiktslag.

Rättegången hölls den 24 oktober och ett tjugotal personer var på plats för att ge Sjöström sitt stöd. Samtidigt fick Sjöström intrycket att varken åklagare, nämndemän eller den egna försvararen förstod fenomenet ”mem” eller kontexten där de förekom. Innehållet är av humoristisk natur, och när detta beskrevs med största allvar skapade det en viss komik i rättssalen.– Det var faktiskt rätt kul. Jag tittade på åhörarna när åklagaren skulle läsa upp texterna från bilderna, med knastertorr stämma. Jag fick hålla handen för munnen för att det inte skulle synas när jag skrattade, säger Sjöström.

En polis med åsikter

Det var i maj i år som Sjöström kal­lades till förhör av polisen i Göteborg. Han blev inte underrättad om skälet, men en nätsökning på kallelsens avsändare, Andrea Hammar, visade att hon var ”specialutredare inom hatbrott” och på sociala medier uttryckt gillande av bland annat Expo och grupper som ”SD i riksdagen – nej tack”.

Det sig att Sjöström var misstänkt för ”hets” på tio punkter, varav åtta gällde satirbilder på Facebook och två kommentarer på den ryska motsvarigheten VK. Han åtalades senare för sex av bilderna och båda kommentarerna, och fälldes på samtliga punkter. Bilderna kan sägas vara i linje med den humor som den så kal­lade ”alternativa högern” gärna använder på internet, och delades inom slutna grupper.

Lagen om hets mot folkgrupp är inte tänkt att beröra privata konversationer och slutna sällskap, utan bara fall där budskapet anses ”spritt”, det så kal­lade spridningsrekvisitet. En praxis som etablerats är att om fler än 6-10 personer tagit del av budskapet anses det vara spritt. På nätet omfattar det alla som haft möjlighet att se det, inte som faktiskt sett det.

Sjöström var vid förhöret inte helt medgörlig, vilket en typisk ordväxling om en av bilderna visar:
Förhörsledaren: Vad menar du med det skrivna hörande till bilden ”Bildtext överflödig”?
Sjöström: Ingen kommentar. Jag förstår inte att detta skulle vara HMF.
Förhörsledaren: Kan du specificera vad du menar?
Sjöström: Det är en subjektiv uppfattning huruvida det är HMF eller inte.
Förhörsledaren: Du kan inte se något kränkande i bilden?
Sjöström: Nej!
Förhörsledaren: Har du lagt upp den?
Sjöström: Ingen kommentar, det var för länge sedan.

En ”gummilag” som hotar yttrandefriheten

Sjöström var redan före domen kritisk till lagen, som han kal­lar ”en gummilag”, och framför allt till hur den tillämpas:
– Om jag blir fälld för alla de här punkterna jag är åtalad för, skulle ju det innebära en kraftig inskränkning av vad som räknas som satir eller humor. Ingenting av det som jag sägs ha delat uttrycker hat, uppmanar till våld eller någon form av hot. Om detta anses vara kriminellt, får du i princip inte skoja om vissa grupper, även om du får häckla andra hur mycket du vill.

Sjöström menar att domen knappast har haft en avskräckande effekt eller skapat tvivel kring den egna hållningen, men tillägger:
– Man kanske blir lite mer sofistikerad i sina uttryckssätt, så att det ska bli svårare att tolka det som ett lagbrott. Det gör ju bara att vi högerdissidenter då blir ännu bättre på det vi gör, att vi kan få ut våra budskap, men göra det på ett mer subtilt sätt. Om vi tar det som jag blev åtalad för, var det ju inte särskilt subtilt.

Han kommer nu att diskutera med sin försvarare och andra jurister om det är meningsfullt att överklaga, där hovrätten kanske skulle se annorlunda på inte minst den omvända bevisbörda som gällde för vem som delat materialet.

Några av bilderna publiceras i nästa nummer av Nya Tider. Du som inte vill vänta kan se alla bilderna här nedan. Logga in eller bli prenumerant!

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Inte alltid en klänning i vitt

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Läs även:

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

🟠 – Läs: har börjat lära sig språket efter nio år på bidrag i Sverige ”Från analfabet till läskunnig på fyra månader – Akbar knäckte läskoden i rekordfart”, berättade SVT i en solskenshistoria om ett ”unikt” afghanskt språkgeni i början av maj. Nya Tider kan nu avslöja att SVT lurat sina läsare. Akbar har i själva verket varit bosatt i Sverige sedan åtminstone 2015 utan att vare sig arbeta eller lära sig språket.

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

🟠 KULTUR Den 24 april blev ett vänsterradikalt möte i en teaterlokal i Gubbängen attackerat av maskerade män. Grundaren av terrorsekten AFA, Mathias Wåg, var inbjuden talare och blev angripen av inkräktarna. Riksdagens samtliga partiledare och etablerad media gick snabbt ut och fördömde attacken. Bland annat beskrevs den som ett hot mot demokratin. Men hur demokratisk är teatern i Gubbängen där mötet hölls egentligen, och vad är det ensemblen använder sin plattform till?

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.