Poliser i arbete. Foto: Polisen.

Rapport: Nya poliser har svårt för att skriva och köra bil

Nyutbildade poliser är dåliga på bland annat att uttrycka sig i skrift och köra bil. Det framgår i en kommande rapport om polisutbildningen som Polistidningen tagit del av.

Polismyndigheten har gjort en översyn av polisprogrammet vid fem olika lärosäten i landet, och har då bland annat tittat på nyutbildade polisers kunskaper.

Framför allt lyfts två områden fram som problematiska. Det ena är bilkörningen, där företrädare för olika polisregioner säger att poliser kommer ut i yrket med för lite körkunskaper. Det andra är att många nyblivna poliser har svårt att uttrycka sig i skrift när de ska skriva förhörsprotokoll och rapporter.

Kraven för att bli polis har sänkts successivt och år 2016 sänktes begåvningskravet från en fyra till en trea på en niogradig skala. Rapporten hävdar dock att de nya polisernas dåliga skrivförmåga snarare avspeglar en allmän trend i samhället.

– Vi har en ny generation som är van att skriva i olika appar. Det är vanligt med särskrivningar och man är inte alltid så noga med stavning och meningsbyggnad. Men jag upplever inte att det är någon katastrof bland våra studenter, säger Carina Hansson, polislärare vid Linnéuniversitetet.

Fokus ligger dock på ”ett rättssäkert språk” enligt Hansson, exempelvis att undvika syftningsfel som leder till missförstånd om vem som har sagt vad.

– När Polisen får kritik av JO är det inte för att vi har missat att sätta punkt och stor bokstav i en mening, utan för att vi inte har dokumenterat ett frihetsberövande korrekt till exempel. Stavfel ser fula ut men är inte ett problem för rättssäkerheten så länge de inte förändrar betydelsen av ord eller meningar, säger hon.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

SD-ledamot träffade judiska bosättare – film vållar debatt

SD-ledamot träffade judiska bosättare – film vållar debatt

🟠 INRIKES En film sprids på nätet som visar hur Sverigedemokraternas riksdagsledamot och kulturpolitiske talesperson, Alexander Christiansson, gråtande går ned på knä inför en judisk bosättare. Två andra bosättare blir så paffa inför svenskens agerande, att de brister ut i skratt. Filmen har vållat häftig debatt på sociala medier. Nya Tider kan nu avslöja att Christiansson befann sig i landet för att delta på en konferens i Knesset. ”Vi är mitt i en valrörelse i Sverige till Europaparlamentet, men jag sade att jag måste prioritera att åka till Israel, självklart”, meddelade Christiansson i sitt tal.

Privat: SD tar krafttag för assimilering

Polisutredningen mot Jomshof läggs ner

🟠 INRIKES Chefsåklagaren har beslutat att lägga ner förundersökningen om hets mot folkgrupp riktad mot riksdagsledamoten Richard Jomshof (SD). Beslutet ses av många svenskar som en seger för yttrandefriheten – och en förlust för de vänsterextrema krafterna bakom anmälan.

Dalregementets dag

Dalregementets dag

🟠 INRIKES Återigen firades det återuppståndna Dalregementet med en militärpresentation och olika aktiviteter för besökande, både för vuxna och barn. Dessutom fanns det en mängd information från närvarande officiella och frivilliga organisationer, samtliga i tjänst för Sveriges civila och militära säkerhet.

Svårt få svenskarna att äta insekter – konkursvåg bland foodtech-bolag

Svårt få svenskarna att äta insekter – konkursvåg bland foodtech-bolag

🟠 INRIKES Världsetablissemanget har under lång tid haussat foodtech-branschen, där traditionell livsmedelsproduktion genom lantbruk i stället ersätts av fabriksproducerat protein, bland annat insekter. Eftersom maskar äter matavfall som djur ratar, blir proteinet mycket billigare. Man kallar det ”cirkulär agrikultur” med ett fint ord. Att övertyga konsumenterna om denna omställning har emellertid varit trögt. När nu även investerare dragit öronen åt sig har flera svenska foodtech-bolag på kort tid gått i konkurs.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Nya Tider recenserar ÅRETS BOK!

🟠 Christer Andersson sköt Olof Palme I augusti kom det en sensationell bok om Palmemordet. Nya Tiders recensent ger den högsta betyg. Om du bara ska läsa en bok om Palmemordet – läs den här. Om du bara ska läsa en bok i år – läs den här. Och du får insyn i den största rättsskandalen i Sveriges historia. Själv slukade jag den i två sittningar. Tänk att mördaren fanns i utredningsmaterialet.

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

🟠 RECENSION Förr var böcker om rock-och popmusik inte något som skrevs av de bästa journalisterna. Men detta har ändrats. Ett exempel på detta är den brittiska journalisten Graeme Thomsons biografi om skotska rockbandet Simple Minds, som utkom 2022 till recensenternas hyllningskör. Themes for Great Cities finns bara på engelska, men är så välskriven att den är ett måste för alla fans av Simple Minds. Bandet är fortfarande verksamt, ger ut skivor och turnerar globalt. Boken är inte bara ett stycke musikhistoria, utan också en berättelse om att kämpa för det man tror på, mot alla odds.

Biblioteken – En mångsidig historia

🟠 En bekant till mig bodde under nästan två års tid i Nordnorge. En fantastisk plats men vintern var mörk, lång och kall med magnifika norrsken som lyste upp himlavalvet. Vi skrev till varandra och jag frågade henne hur det var att bo så långt norrut. Det är inte något tätbefolkat område direkt. Hon svarade att det gick bra eftersom det fanns ett bibliotek! Hon tillbringade mycket tid där med böcker, tidskrifter och trevliga människor. Där fanns en gemenskap.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

John Ericsson – en mångsidig uppfinnare

🟠 HISTORIA Svenskarna måste vara ett väldigt nyfiket släkte. Många uppfinnare och upptäckare har passerat revy genom vår historia. I den här artikeln tänkte jag att vi skulle lära känna John Ericsson. För att få ett perspektiv över våra uppfinnande svenskar lånade jag boken ”Svenska Uppfinnare” 2003 av Petter Karlsson och Johan Erséus, bokförlaget Max Ström. Här presenteras en rad uppfinnare som jag aldrig hade hört talas om. Även ”Stora Focus” uppslagsverk, 1988 samt ”Lilla Uppslagsboken”, 1959 har varit till hjälp med denna artikel.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.