Nyamko Sabuni tvingades ta tillbaka sina observationer om det mångkulturella samhället efter att Dagens Nyheter krävde rättning i de liberala leden. Det visar hur trång åsiktskorridoren faktiskt är. Stillbild: Expressen TV, skärmavbild DN

Rätt och fel om Sabuni

Det var några sanningens ord Nyamko Sabuni uttryckte i en intervju med Expressen nyligen. Det ger säkerligen extra tyngd att hon är en populär kandidat till partiledarposten i Liberalerna och det är intressant att notera att hon trots det kontroversiella utspelet får stöd av flera partidistrikt. Vi skriver om intervjun och de efterföljande reaktionerna i en separat artikel i detta nummer.

Det är beklämmande att se hur Sabuni tvingas backa och ta tillbaka många självklara observationer kring mångkulturen. Vem kan i dag säga att integrationen fungerat eller att mångkulturen visat sig vara ett framgångskoncept? Den som påstår något sådant är inget annat än en lögnare.

Det är dock tydligt att hennes framträdande skakade om etablissemanget. Dagens Nyheter kände sig tvungna att gå till frontalangrepp och på ledarplats kräva rättning i de liberala leden. De visste minsann bättre vad liberalism står för än Liberalerna själva.

På så vis gjorde Sabunis utspel stor nytta, det visade hur trång åsiktskorridoren är och att det inte spelar någon roll om man är före detta minister eller svart – kritiserar man några av de heliga korna i ”värdegrunden”, så blir man genast åthutad på skarpen. Några avvikande åsikter tolereras inte.

Det Sabuni sade var egentligen varken uppseendeväckande eller kontroversiellt på något sätt, rent faktamässigt. Det var faktiskt ganska trivialt och självklart. Mångkulturen har visat sig inte fungera, amnestier och anhöriginvandring kommer att locka fler till Sverige. Logiskt och uppenbart för alla, tycker man. Ändå blev det så starka reaktioner.

Etablissemanget är livrädda för den som säger att kejsaren är naken. Det räcker med endast en liten vindpust för att få korthuset att rämna.

En bekant sade till mig att han gärna skulle vilja se Sabuni som statsminister. Men då har man inte förstått vad det är hon ogillar med mångkulturen. Det gäller nämligen att vara uppmärksam på varför Sabuni kritiserar mångkulturen. Det är tyvärr inte av omtanke om svensk kultur och svenska traditionella värderingar. Nej, mångkulturen har helt enkelt spelat ut sin roll och står nu i vägen för liberala värderingar. Sabuni skrev detta redan 2011, då hon menade att de muslimer som kommer till Sverige ”måste anpassa sig till vad vi ha uppnått”.

”Vad vi har uppnått” är helt enkelt den vänsterliberala värdegrunden som makt­eliten och rödvinsvänstern har infört under de senaste decennierna, till stora delar mot folkmajoritetens vilja. Det är en värdegrund som äldre tiders svenskar hade känt sig ytterst främmande för och som de flesta i befolkningen fortfarande har mycket svårt för.

”Vad vi har uppnått”, det vill säga vad denna klick självutnämnda proffstyckare och världsförbättrare har uppnått, hade aldrig varit möjligt utan mångkultur. Sedan 1970-talet har man sagt att ”ingen kultur är bättre än någon annan”, ”alla har rätt att ha sin alldeles egna kultur i Sverige”, ”vi måste acceptera varandras olikheter”. På så vis malde man ner de traditionella västerländska svenska värderingarna. Plötsligt skulle allt som hållits heligt i årtusenden ifrågasättas, allt vara relativt.

Nu, när det inte finns någon stark svensk kultur och värdegrund kvar, så anser man att det är dags att på allvar införa sin egen värdegrund. Nu är det inte alls längre mångkultur som gäller. Kristna, muslimer, hinduer – alla ska bara hålla en sak helig, och det är den nya Värdegrunden, maktens liberala människofientliga globala konsumism. Visst ska det få finnas moskéer, men precis som kyrkorna ska de bara vara själlösa kulisser, där bögar ska vigas, där familjen dekonstrueras, och där makthavarnas politik predikas.

I den aktuella Expressenintervjun är hon inne på samma spår: ”Det är värden som vi har kämpat för under lång tid: jämlikhet, jämställdhet, och respekten för varandra.”

Jag håller med om att det måste finnas ett ”kitt”, som Sabuni talar om och som håller samman människorna i ett samhälle. Jag har alltid sagt att varje samhälle har något som anses ”normalt” och som skapar en känsla av ”vi och dem”. I dag heter det officiellt ”Värdegrunden”, vi kallar det rätt och slätt ”politisk korrekthet”. Men inget samhälle existerar eller har existerat utan att det finns en norm och det som är utanför normen är onormalt eller till och med extremt.

Även Sverigevänliga partier vill självklart införa normer, sina normer. Jag tror inte på libertarianer som menar att ingen kultur behövs och att allt som inte skadar någon annan ska vara tillåtet. Så funkar helt enkelt inte människor.

Skillnaden mellan Sverigevänliga normer och dagens politiska korrekthet är att dagens Värdegrund måste försvaras med censur och skyddas med drakoniska lagar mot dem som vågar kritisera den öppet. Alla dessa som i dag betraktas som ”extrema” ska tystas. I ett sunt samhälle hade i stället Jan Björklund, Gustav Fridolin, Erik Ullenhag, Annika Strandhäll och många andra, ja i viss mån även Nyamko Sabuni, betraktats som extremistiska.

Jag hade dock inte haft några problem med att släppa fram dem i debatten. Jag ser inget som helst behov av att fortsätta med de censurlagar man i dag infört, tvärtom. Lyft fram dem i debatterna! I en ärlig debatt, där de inte kan spela sitt fulspel, skulle vi en gång för alla få det bekräftat att de vill Sverige illa. I en rättvis diskussion skulle alla kunna se att deras teorier och idéer leder till katastrof för samhället.

Det är bra för Sverige att liberalerna käbblar sinsemellan om vilka metoder de ska använda, men tro inte att någon av deras metoder leder till ett sunt och svenskt samhälle.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Läs även:

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.