Under en följd av år har regeringen lagt fram en lång rad propositioner (lagförslag) som har fått allvarlig kritik från Regelrådet, därför att konsekvenserna av framlagda lagförslag inte har varit tillräckligt utredda. Det betyder att regeringen inte har koll på vad deras lagförslag kommer att leda till.
Med lite mer yviga gester skulle man kunna rubricera en majoritet av lagförslagen som kvalificerade gissningar. Ändå har Riksdagen antagit de flesta av dessa kritiserade förslag, ofta med passivt stöd av Allianspartierna. Detta är mycket allvarligt, ur både ett demokratiskt perspektiv och för den svenska ekonomin.
Förtroendet för Sverige som nation bygger till stor del på att vi anses ha en mycket stark förvaltningskultur, som sätter lag och rätt i första rummet. Det är en faktor som i många avseenden byggt den svenska självbilden bland såväl medborgare som i näringslivet, men också förtroendet för svensk förmåga i omvärlden. Om det skulle visa sig att regeringen stiftar lagar på samma sätt som en westernskådis skjuter från höften, så skulle det allvarligt kunna rubba förtroendet för Sverige som nation, både internt i landet och utifrån.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.