Det är Expressen som går in på att Morgan Johansson (S) medvetet väljer att mörka uppgifter som visar att den familjeåterföreningspolitik som Sveriges nya regering driver kommer att leda till en ökad anhöriginvandring. Men även den nya prognosen, som ännu inte blivit offentlig, är baserad på det minsta möjliga urvalet och visar bara en bråkdel av den kommande anhöriginvandringen.
Migrationsverket lämnar ny ännu opublicerad prognos
25 minuter efter att talmannen bekräftat att Stefan Löfven skulle nomineras till statsminister begärde en tjänsteman på regeringskansliet en konsekvensanalys från Migrationsverket av de nya, avsevärt mer generösa reglerna för familjeåterförening som S, MP, C och L beslutat om. Departementet begärde att man skulle få den nya prognosen senast fem dagar senare i följande mail:
”Justitiedepartementet skulle behöva hjälp med en preliminär analys av de verksamhetsmässiga och ekonomiska konsekvenserna av punkt 65 och 66 (se formulering nedan) i det utkast till sakpolitisk överenskommelse som har förhandlats fram mellan S, MP, C och L.
Vilka ekonomiska och verksamhetsmässiga förändringar medför förslagen jämfört den prognos som myndigheten lämnade i november 2018 (scenario B-T och B-B)? Tacksam för en fördelning på anslag och år och om möjligt även vilka konsekvenser som domstolarnas lägre medelstilldelning för 2019 medför.
Vi skulle behöva er analys senast på måndag den 21 januari. Om det finns några frågor kring beställningen så kontakta gärna mig.”
På fredagen valdes Stefan Löfven till statsminister. På måndagen den 21 januari läste Stefan Löfven upp sin regeringsförklaring och presenterade ministrarna i den nya regeringen och Morgan Johansson blev justitie- och migrationsminister.
Får Migrationsverkets rapport – börjar mörka direkt
Samma kväll, klockan 20.20, levererade Migrationsverket den beställda konsekvensanalysen av familjeåterföreningen till regeringskansliet. I analysen räknar man med en ökning av anhöriginvandring med över 30 procent från tidigare uppgifter efter de nya generösa reglerna, från minst 7700 till minst 10 100. Dessa menar man kommer få uppehållstillstånd under 2019-2021. Morgan Johansson har sedan dess i en veckas tid fått åtskilliga frågor och gjort flera intervjuer baserat på den utökade rätten till familjeåterförening som återfinns i regeringsuppgörelsen. Men trots att han har tillgång till den nya prognosen har han enbart hänvisat till äldre prognoser som nu är inaktuella – eftersom dessa ser mer fördelaktiga ut.
När Expressen intervjuade Morgan Johansson i tisdags, dagen efter att hans departement fått den nya analysen från Migrationsverket, hänvisade han fortfarande till den gamla prognosen.
– Det här är den samlade bedömningen. För 8 000 för tre år, då vet du ju också hur siffrorna totalt sett ser ut. Att 8 000 fördelat på tre år är en grupp som är klart hanterbar. Jag tror de (Migrationsverket) använder orden ”marginella effekter” sju eller åtta gånger (i prognosen från september 2018), sade Morgan Johansson då.
Tre och ett halvt dygn efter att departementet fått den nya analysen medverkade Johansson även i TV4:s Nyhetsmorgon – i en debatt med SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler om familjeåterförening.
– Det vi talar om är en ökning med ungefär 8 000 personer på tre år. I genomsnitt ungefär 3 000 ytterligare per år, sade Morgan Johansson i programmet.
Siffrorna återger han gång på gång, i media och på sociala medier, trots att dessa är felaktiga.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.