Feministinspektionen har funnits på Youtube i flera år och har gjort över 80 program där man ringer upp politiker, journalister i systemmedia och andra makthavare för att få svar på angelägna samhällsfrågor. Kanalen släcktes ned av Youtube den 18 mars i år, bara timmar efter att kanalen i samverkan med medborgarjournalisterna i Granskning Sverige publicerat en djupgående granskning av TV-profilen Robert Aschberg, där man bland annat tar upp miljonskulder på grund av checkbedrägerier och informerar om Aschbergs kopplingar till dagens våldsvänster.
Redan förra året kallade regeringen tillsammans med företrädare för mediejätten Bonnier till möte med företrädare för Google (som äger Youtube), Twitter och Facebook, där man drog upp riktlinjerna för hur obekväma röster på nätet skulle stoppas. Samtidigt försöker regeringen strypa yttrandefriheten genom förslag om att medborgarna inte längre ska få tillgång till många offentliga handlingar, till exempel domar, och att detta bara skulle vara förbehållet ”seriösa” medier.
Regeringen beordrar nedstängning av kritiker
För att yttrandefriheten ska fungera räcker det inte med att man får trycka en tidning eller bygga en hemsida. Läsarna måste kunna hitta den också. Vi har tidigare redogjort för hur Bonnierkoncernens monopol effektivt stänger ute konkurrerande tidningar från Pressbyråer och andra distributionsställen (se NyT v.8/2019). På nätet är motsvarigheten de sociala medierna Facebook, Youtube och Twitter, där läsarna delar nyheter till varandra. Där har alternativmedia fått en större publik än många systemmedier, men nu gör både Bonnierkoncernen och regeringen allt för att stoppa de obekväma rösterna.
Feministinspektionen var den sista kanalen på Youtube som startats av kretsen kring Granskning Sverige och som fått ett flertal liknande granskande kanaler raderade det senaste året. Huvudkanalen Granskning Sverige stängdes ned den 6 mars förra året och hundratals program raderades. Detta efter att Bonnierkoncernen via sina två tidningar DN och Expressen klagat hos Youtube att Granskning Sverige använt deras upphovsrättsskyddade material olovligt. Detta bestod i skärmavbilder av tidningarnas artiklar, där Granskning Sverige gick igenom vad som var vinklat, falskt eller rena lögner.
Här har Bonnier och regeringen ett gemensamt intresse. Regeringen har redan tidigare uttalat sig negativt om fria röster på nätet som kritiserar dess politik, och man har bland annat lanserat olika idéer om en ”demokratiparagraf” i presstödsförordningen. Bonniers tidningar, som i snabb takt tappar läsare till alternativmedia, vill å sin sida bli av med konkurrensen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.